Wim Henderickx

Wim Henderickx studeerde compositie en percussie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en sonologie aan het Ircam in Parijs en aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Zijn composities hebben vaak andere culturen als inspiratiebron. Tussen 2004 en 2010 werkte hij aan zijn Tantric Cycle, een zevendelige compositiereeks gebaseerd op oosterse filosofie en boeddhisme. Zijn werk wordt uitgevoerd door gerenommeerde orkesten, solisten en ensembles. Elektronica neemt vaak een belangrijke plaats in in zijn werk.

Sinds 1996 is Wim Henderickx huiscomponist bij Muziektheater Transparant. In 2013 werd hij Artist-In-Residence bij de Filharmonie (Antwerp Symphony Orchestra). De dubbel-cd (2016) met dit orkest kreeg internationale lof, waaronder vijf sterren in BBC Music Magazine. De cd’s Disappearing in Light (2011) en Tryptich (2015) ontstonden in samenwerking met het HERMESensemble en Jorrit Tamminga (elektronica).

Symphony N°2 (Aquarius’ Dream) kreeg in maart 2017 een wereldpremière met het Antwerp Symphony Orchestra in de vernieuwde Koningin Elisabethzaal te Antwerpen, met dirigent Thierry Fischer en sopraan Claron McFadden. In opdracht van Muziektheater Transparant kreeg Revelations een première tijdens het Opera21 Festival in de Singel in Antwerpen (april 2017). De balletproductie Requiem, in opdracht van Opera Ballet Vlaanderen en in samenwerking met choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, kreeg twaalf uitvoeringen in Gent, Antwerpen en Brugge (maart-april 2017).

Wim Henderickx is zowel nationaal als internationaal bekroond voor zijn werk. Zijn partituren worden uitgegeven bij Norsk Musikforlag in Oslo. Hij doceert compositie aan de conservatoria van Antwerpen en Amsterdam en is hoofddocent van de jaarlijkse SoundMine zomercompositiestage voor jonge componisten bij Musica in Neerpelt, België.

 

Delen