Willem Wander van Nieuwkerk

Willem Wander van Nieuwkerk (Amsterdam, 1955) specialiseerde zich in de muziek van de 20ste eeuw en muziekpsychologie aan de Universiteit van Amsterdam, maar ging al snel hoofdzakelijk muziek schrijven. Zijn oeuvre omvat een breed scala aan werken met invloeden uit de oude muziek, klassieke vormen, pop, niet-westerse muziek en hedendaagse ritmiek.

In het seizoen 2007-2008 vond op het International Guitar Festival in Londen de première plaats van Over the Water, een kwintet voor gitaar en strijkkwartet, en in 2009 speelde het Atlantic Trio zijn pianotrio. In 2010-2011 schreef hij onder andere de Bergidylle voor Trio Amare en in 2012 componeerde hij een sonate voor viool en piano voor het Duo Philippens en Van Nieuwkerk.

Daarnaast is hij docent muziekgeschiedenis van de 20e eeuw en nieuwe muziek aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook was hij enkele jaren lid van ARTI, een onderzoeksgroep van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten onder leiding van lector Henk Borgdorff, waarbij hij de verhouding tussen pure muziek en muziek als theaterkunst bestudeerde.

Delen