Vincent van den Bijlaard

Vincent van den Bijlaard studeerde directie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Danny Oosterman. Ook studeerde hij klarinet bij Herman Braune en theorie der muziek bij Lourens Stuifbergen. In 1994 behaalde hij het praktijkdiploma harmonie- en fanfaredirectie en in 1998, in een concert met de Marinierskapel, het groot diploma harmonie- en fanfaredirectie (UM) met speciale vermelding voor muzikaliteit. Zijn afstuderen in 1994 resulteerde in een aanstelling aan zowel het Conservatorium van Amsterdam als de Universiteit van Amsterdam.

Zijn oeuvre als componist en arrangeur omvat naast kamermuziek composities en arrangementen voor symfonieorkest, blaasensembles en koor, waarvan er verschillende zijn uitgegeven en op cd opgenomen. Hij schrijft in opdracht van orkesten en instellingen, waaronder Molenaar Edition, Stichting Gilde Bunnik, het Arnhems Interscholair Orkest en het Nederlands Politie Orkest. De cd One for All van dit laatste orkest bevat uitsluitend arrangementen van Vincent van den Bijlaard en werd maar liefst 100.000 maal verkocht (platina). Ook publiceert hij in eigen beheer onder de naam Limited Edition.

Momenteel is hij als vaste dirigent verbonden aan Muziekvereniging Soli (Velsen), Symfonisch Harmonieorkest Amsterdam (de voormalige Shell Harmonie SHA), de Diemer Harmonie (Diemen) en de Koninklijke Biltse Harmonie (de Bilt). Hij is docent in de vakken algemene muziekleer, solfège/gehoortraining, harmonieleer/analyse, arrangeren en instrumentatie. Als gastdocent bezocht hij diverse landen, waaronder Hongarije en de Verenigde Staten.

Delen