Tjeerd Top

Tjeerd Top (1978) studeerde bij Qui van Woerdekom en Jaring Walta aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en bij Alexander Kerr aan het Conservatorium van Amsterdam. Beide studies sloot hij met onderscheiding af. In 2001 won hij het prestigieuze Oskar Back Concours en samen met pianiste Mariken Zandvliet de Kersjes van de Groenekan Fonds-Prijs voor de vertolking van een compositie van Carlos Micháns. 

Als solist heeft Tjeerd opgetreden met onder meer Amsterdam Sinfonietta, Holland Symfonia, het Nederlands Kamerorkest, het Concertgebouw Kamerorkest en Camerata RCO, en werkte hij samen met dirigenten Hans Vonk, Vassily Sinaisky, Peter Oundjian en Michael Lankaster.


Daarnaast is hij actief als kamermusicus: hij treedt op met het Vermeer Trio en won met harpiste Lavinia Meijer, met wie hij een aantal jaar een duo vormde, de Fortis Mees/Pierson Award. Ook gaf hij concerten met musici als Leonidos Kavakos, Emanuel Ax, Pierre-Laurent Aimard, Thomas Adès en vele anderen.

Sinds 2005 is Tjeerd tweede concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij is een veelgevraagd gastconcertmeester bij onder meer het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, de Münchner Philharmoniker het WDR Sinfonie Orchester, de Bamberger Symphoniker en het Philharmonia Orchestra in Londen. 
 

Website Tjeerd Top

Delen