Theo Wolters

Theo Wolters (1955) studeerde in 1979 cum laude af aan het conservatorium van Maastricht. Al tijdens zijn studie was hij van 1975 tot 1979 eerste trompettist bij het Overijssels Pilharmonisch Orkest en de Essener Philharmoniker (Duitsland). Daarna was hij tot 2008 lid van het Koninklijk Concertgebouworkest te Amsterdam.

Naast zijn orkestcarrière nam hij directielessen bij Piet Stalmeier en Roberto Benzi. Sinds 1998 werkt hij als gastdirigent regelmatig samen met onder andere de Staatsphilharmonie Kosice (Slowakije), Tblisi Symphony Orchestra, ‘George Enescu’ Bukarest Philharmonic Orchestra, National Radio Orchestra of Romania, Bucheon Philharmonic Orchestra Seoul, Korean Symphony Orchestra, Wonju Philharmonic Orchestra, Neue Philharmonie Westfalen, Die Nürnberger Symfoniker, het Limburgs Symfonie Orkest, het Nederlands Promenade Orkest, het Residentie Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Ook dirigeert hij regelmatig vooraanstaande koperensembles, zoals het Koper van het Koninklijk Concertgebouworkest. Van 2004 tot 2012 was hij assistent-dirigent van Mariss Jansons bij het Koninklijk Concertgebouworkest, wat hem de unieke kans bood op dit allerhoogste niveau zijn dirigentschap te verfijnen. Zo nam hij in juni 2008 twee concerten bij het Koninklijk Concertgebouworkest over van Mariss Jansons. Bij deze gelegenheid dirigeerde hij Messiaens Turangalîla-symfonie, waarvoor hij van pers en publiek veel lof kreeg.

Sinds 2010 is Theo Wolters chef-dirigent van het Staats Philharmonisch Orkest Sibiu, Roemenië. Daarnaast is hij eerste gastdirigent bij het Staats Philharmonisch Orkest Cluj, Roemenië.

Delen