Sven Arne Tepl

Sven Arne Tepl studeerde altviool en kamermuziek aan de Musikhochschulen van Detmold en Keulen bij de leden van het Amadeus Kwartet, Christoph Poppen en Nobuko Imai. In de Verenigde Staten studeerde hij altviool en kamermuziek in Hartford en New York bij Lawrence Dutton en het Emerson String Quartet. Hij was van 1998-2006 lid van het Utrecht String Quartet en van 2000-2007 solo-altist van Amsterdam Sinfonietta. Met beide ensembles nam hij talloze prijswinnende cd's op.

Naast zijn internationale kamermuziek- en orkestactiviteiten met musici zoals Paolo Giacometti, Arno Bornkamp, Dmitri Ferschtmann, Pauline Oostenrijk, Antje Weithaas, Nobuko Imai, Christoph Richter en het Emerson, Brodsky and Auryn Quartet, en als soloaltist bij orkesten in de VS, Nederland, Duitsland en Engeland, was Sven als docent verbonden aan de Folkwang Hochschule in Essen en als professor en dirigent aan de Guildhall School of Music in Londen. Naar een periode van drie jaar als artistiek leider en directielid bij Holland Symfonia was hij van 2009-2013 artistiek manager en directielid bij het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en werkte hij als adviseur voor het Britten-Pears Programma in Aldeburgh, Engeland.

Sinds 2006 is Sven hoofdvakdocent altviool en kamermuziek aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij geeft wereldwijd masterclasses, recent nog in Porto, Beijing, Berlijn, Zagreb, Sao Paulo, Londen en Aldeburg, en is gast bij verschillende festivals. Regelmatig is Sven jurylid bij nationale en internationale concoursen.

Hij is als adviseur verbonden aan het NMF, was adviseur van het AFK en als commissaris aan het NNO, het Delft Kamermuziek Festival en als jurylid verbonden aan de Nederlandse Muziekprijs. Momenteel is hij bestuurslid van het NJO. Van 2013 tot 2016 was Sven tevens adjunct-directeur en hoofd Klassiek en Opleiding docent muziek aan het Conservatorium van Amsterdam. Sinds 1 april 2016 is hij algemeen en artistiek directeur van het Residentie Orkest Den Haag.

Sven bespeelt een instrument dat is gebouwd door meestervioolbouwers Andrew Finnigan & Pia Klaembt.

Het is ook mogelijkonline privélessen of een online masterclass te volgen bij Sven Arne Tepl.

Delen