Sarah Kapustin

Sarah Kapustin (Milwaukee, Wisconsin) behaalde in 2005 haar masterdiploma viool aan The Juilliard School waar ze studeerde bij Robert Mann. Ze volgde masterclasses bij onder anderen Joshua Bell, Midori, Leonidas Kavakos, Mihaela Martin en Ruggiero Ricci. Met eeen Fulbright-beurs studeerde ze van 2006 tot 2008 in Parijs kamermuziek bij Michel Strauss en Vladimir Mendelssohn aan het Conservatoire National Supérieur de Musique. Ook was ze concertmeester bij het Orchestre des Lauréats du Conservatoire in het seizoen 2007-2008.

Sarah Kapustin heeft opgetreden met orkesten als de Milwaukee Symphony Orchestra, Juilliard Symphony, Pasadena Symphony, Vogtland Philharmonie en het Pro Arte-orkest van Hong Kong. Ze won prijzen op vele concoursen, zoals de eerste prijs op de International Instrumental Competition in Markneukirchen, waarna ze door heel Duitsland als solist optrad. Ze heeft gespeeld op prestigieuze podia als Alice Tully Hall, Carnegie Hall, Cité de la Musique in Parijs, het Concertgebouw in Amsterdam, Sala Nezahualcoyotl in Mexico City, Hong Kong Cultural Centre en de Staatskapel in St. Petersburg.

Daarnaast is ze een bevlogen kamermusicus. Ze trad op op verschillende internationale fesivals, zoals het Kuhmo Chamber Music Festival (Finland), Musique de Chambre à Giverny (France), Sitka Summer Music Festival (AK), El Paso ProMusica (TX) en het Peter de Grote Festival (Nederland) waar ze speelde met grote namen als Claude Frank, Joseph Silverstein, David Soyer en Kim Kashkashian. Vanuit haar belangstelling voor hedendaagse muziek werkte ze samen met componisten als Henri Dutilleux, Kryzstof Penderecki, Jörg Widmann, Ned Rorem en Joey Roukens. Ze treedt op als duo met pianist Jeannette Koekkoek, met wie ze, naast een breed viool-piano-repertoire, alle tien sonates van Beethoven heeft uitgevoerd. Hun opname van de complete cyclus op het label Olive Music werd wereldwijd met lof ontvangen. Van 2008 tot 2016 was ze eerste violiste van het beroemde Rubens Quartet.

Momenteel woont Sarah Kapustin in Den Haag, waar ze actief is als kamermusicus en solist en als concertmeester van Sinfonia Rotterdam. Ook treedt ze op met het Orpheus Kamerorkest en Amsterdam Sinfonietta. Ze was docent viool en kamermuziek aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle en gaf ook les in kamermuziek aan het Prins Claus Conservatorium. Ze heeft masterclasses gegeven in de Verenigde Staten, Nederland, Frankrijk  Spanje, Brazilië, Colombia en Hong Kong. Per september 2017 is ze docent viool aan de Sweelinck Academie, het studieprogramma voor jong toptalent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Delen