Rick Stotijn

Rick Stotijn geldt momenteel als een van de meest vooraanstaande contrabassisten ter wereld. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij zijn vader Peter Stotijn en sloot zijn eerste fase cum laude af. Hij vervolgde zijn opleiding aan de Hochschule in Freiburg bij Bozo Paradzik.

Rick behaalde vele prestigieuze prijzen op onder meer het Prinses Christina Concours. In 2013 ontving hij de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste prijs voor jonge getalenteerde musici. Vele solo-optredens in binnen- en buitenland volgden, zoals een Carte Blanche-serie van vier concerten in het Concertgebouw Amsterdam.
Hij speelde als solist met diverse orkesten, onder meer het Swedish Radio Symphony Orchestra, Amsterdam Sinfonietta, Rotterdam Chamber Orchestra, het Gelders Orkest, Philharmonie Zuid-Nederland en het Residentie Orkest. Vele componisten hebben nieuw werk voor hem geschreven, zoals Roel van Oosten, Kees Olthuis, René Samson, Michael van der Aa, Ned Rorem, Martijn Padding en Britta Byström.

Rick is tevens een veelgevraagd kamermusicus, waarbij hij regelmatig samenspeelt met Janine Jansen, Jürgen Kussmaul, Christianne Stotijn, Liza Ferschtman, Bram van Sambeek, Cecilia Bernardini, Tabea Zimmerman, Hugo Ticciati, Philippe Graffin en vele anderen. Hij is dan ook vaak te horen op festivals, zoals het Lucerne Festival, het Delft Chamber Music Festival en het International Chamber Music Festival in Utrecht van Janine Jansen. Zijn eerste cd Bottesini (2012) ontving lovende kritieken. Ook zijn tweede cd BASSO BAILANDO (2014) ontving lovende kritieken in onder meer Strad en Gramophone.

Tegenwoordig is Rick aanvoerder contrabas bij het Swedish Radio Symphony Orchestra, maar voert hij ook regelmatig de basgroep aan bij het London Symphony Orchestra, het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Orchestra Mozart, het Chamber Orchestra of Europe en het Mahler Chamber Orchestra.
Sinds september 2015 heeft Rick een vaste aanstelling als docent contrabas aan de Robert Schumann Hochschule en geeft hij les aan het Conservatorium van Amsterdam.

Rick bespeelt een Rafaele & Antonio Gagliano-contrabas, hem ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Delen