Pieter van Dijk

Pieter van Dijk (1958) is stadsorganist en organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar, waar hij beheerder is van twee van de belangrijkste orgels ter wereld. Hij is hoofdvakdocent en hoofd van de orgelafdeling aan het Conservatorium van Amsterdam, een functie die hij combineert met een docentschap aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Samen met Frank van Wijk is hij artistiek leider van het Organ Festival Holland, een internationaal concours, orgelacademie en concertserie rondom de beroemde Alkmaarse instrumenten.

Pieter van Dijk studeerde bij Bert Matter aan het Arnhems conservatorium en vervolgde zijn studie bij Gustav Leonhardt, Marie-Claire Alain en Jan Raas. Hij won prijzen op internationale concoursen in Deventer (1979) en  Innsbruck (1986). Hij heeft vele opnamen gemaakt op historische orgels in binnen- en buitenland, waaronder de dvd ‘The Organs of the Laurenskerk’, die in 2013 werd bekroond met de Preis der Deutsche Schallplattenkritik. In 2017 is hij begonnen met de opnamen van een complete Bach-cyclus voor DMP Records.

Als onderzoeker heeft Pieter van Dijk artikelen gepubliceerd over Weckmann, Sweelinck, Bach en de speelstijl van de grote vroeg-twintigste-eeuwse Duitse organist Karl Straube. Hij was een van de adviseurs bij de veelgeprezen restauratie van het orgel van de St. Katharinenkirche in Hamburg, waarop Bach in 1720 heeft gespeeld.

Pieter van Dijk heeft opgetreden als musicus en jurylid bij internationale concoursen door heel Europa, alsook in de Verenigde Staten en Japan.

 

Delen