Olivier Patey

Olivier Patey is soloklarinettist van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij wordt wereldwijd geroemd om zijn meesterlijke spel. Hij studeerde bij Michel Arrignon, Florent Héau en Arnaud Leroy aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs en won prestigieuze internationale concoursen, zoals het ARD-concours in München in 2003 en het Carl Nielsen-concours in Odense in 2005.

Sindsdien heeft hij een internationale carrière gemaakt als solist. Hij speelde met orkesten als het Philharmonisch Orkest van Praag, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Amsterdam Sinfonietta en KwaZulu Natal Philharmonic. Zijn eerste aanstelling als orkestmusicus, bij de Garde Républicaine in Parijs, sleepte hij op twintigjarige leeftijd in de wacht. Vervolgens was hij soloklarinettist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Mahler Kamerorkest en was hij lid van het Lucern Festival Orchestra.

Daarnaast is Olivier een enthousiast kamermusicus. Hij heeft opgetreden op onder andere het Marlboro Music Festival in the VS en in de meest prestigieuze concertzalen van de wereld, zoals de Wigmore Hall London, Carnegie Hall New York, de Berlin Philharmonie en het Concertgebouw, met artiesten als  Janine Jansen, Lisa Batiashvili, Amichaï Grosz, Mitsuko Uchida, Éric Le Sage, en het Ébène en Modigliani Quartet. De laatste tijd is hij nauw betrokken bij het Arties Festival in India. Met pianist Romain Descharmes en cellist Gauthier Hermann, tevens oprichter van het Arties Festival, runt Olivier het cd-label Arties Records, onder distributie van Harmunia Mundi, waar zijn meest recente kamermuziekopnamen zijn uitgebracht. 

Delen