Nobuko Imai

Nobuko Imai (Tokio, 1943) begon haar opleiding aan de Toho Gakuen School of Music in Tokio en vertrok al snel daarna naar de VS, waar ze studeerde aan de Juilliard School en Yale University. Ze won de Young Concert Artists International Auditions in 1967 en won de hoogste prijs bij zowel het International Music Concours in Genève en het ARD International Music Concours in München.

Nobuko Imai heeft als kamermusicus samengewerkt met artiesten als Martha Argerich, Kyung-Wha Chung, Heinz Holliger, Mischa Maisky, Midori, Murray Perahia, Gidon Kremer, Yo-Yo Ma, Itzhak Perlman, András Schiff, Isaac Stern en Pinchas Zukerman. Ze trad op met de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, de Wiener Symphoniker, het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Stockholm, het London Symphony Orchestra, het BBC Symphony Orchestra, het Boston Symphony Orchestra en het Chicago Symphony Orchestra. Ze is lid geweest van het Vermeer Kwartet en is de grondlegger en lid van het Michelangelo Kwartet, dat naast haar bestaat uit Mihaela Martin, Daniel Austrich en Frans Helmerson.

Haar discografie omvat meer dan dertig opnamen op labels als BIS, Chandos, DG, EMI, Hyperion en Philips. Ze heeft meerdere onderscheidingen ontvangen, zoals de Avon Arts Award (1993), de Suntory Music Award van Japan (1995) en de Mainichi Award of Arts (1996). In 1989 componeerde Toru Takemitsu het vioolconcert A String around Autumn voor haar.

Tussen 1983 en 2003 was Nobuko Imai docent aan de Hochschule für Musik Detmold. Momenteel geeft ze les aan het Conservatorium van Amsterdam, het Conservatoire Supérieur et Académie de Musique Tibor Varga in Sion, Switzerland, en aan het Conservatoire Supérieur de Musique de Genève. Voor jong talent uit Japan en Nederland heeft ze de East West Baroque Academy opgericht.

Sinds 1988 bespeelt Nobuko Imai een Andrea Guarneri uit 1690.

 

Delen