Naum Grubert

Naum Grubert (Riga, 1951) studeerde aan het conservatorium van Moskou. Hij was prijswinnaar op het Tsjaikovski Concours in 1978, nadat hij een jaar eerder de tweede prijs had gewonnen op het Internationale Pianoconcours in Montreal. Hij maakte uitgebreide toernees door de Sovjet-Unie en Europa voordat hij zich in Nederland vestigde.

Hij gaf recitals en concerten met orkesten als het London Symphony Orchestra, het BBC Symphony Orchestra, het Concertgebouworkest, de Köln Philharmonic, het Tonkünstler Orchester in Wenen, the Orchestre de la Suisse Romande, de Helsinki Philharmonic, het Kirov Orchestra St. Petersburg,het Radio Filharmonisch Orkest, het Rotterdams Orkest en het Residentie Orkest. Hij trad op op op festivals als het Lichfield Festival (Groot-Brittannië), het Cadaqués Festival (Spanje), het Lockenhaus Festival (Oostenrijk) en het Gergiev Festival (Nederland). Hij werkte samen met dirigenten als  Paavo Berglund, Sergiu Commissiona, Jean Fournet, Horst Stein, Christopher Seaman, Vernon Handly, Matthias Bamert, Ernest Bour, Ed Spanjaard, Vassili Sinaiski, Thomas Sanderling, Valery Gergiev, Claus Peter Flor, Aldo Ceccato, Evgeny Svetlanov, Stanislav Skrovachevsky. Zijn cd-opnamen bevatten werken van Schubert, Liszt , Moessorgsky, Rachmaninov en Schumann.

Naum Grubert is hoofdvakdocent piano aan het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Onder zijn studenten zijn vele prijswinnaars van nationale en internationale competities.

Delen