Nancy Zeltsman

Nancy Zeltsman is een toonaangevende marimba-artieste, docente en festivaldirecteur. Ze heeft meer dan honderdvijfentwintig premières van werken voor marimba, solo of in kamermuziekverband, ophaar naam staan , waaronder composities van Paul Simon, Michael Tilson Thomas, Gunther Schuller, Carla Bley, Louis Andriessen en Alejandro Viñao. Van 1985 tot 1996 was Nancy lid van het duo Marimolin met violiste Sharan Leventhal, met wie zij sinds 2015 weer regelmatig optreedt.

Nancy Zeltsman doceert sinds 1993 marimba en kamermuziek aan het Boston Conservatory Berklee, waar ze sinds 2005 ook artistiek leider van de slagwerkafdeling is, en het Berklee College of Music. Sinds 2013 is Nancy vaste gastodcent marimba aan het Conservatorium van Amsterdam. Sinds 2001 is ze artistiek directeur van het Zeltsman Marimba Festival (ZMF), een jaarlijks seminar van twee weken dat elke zomer plaatsvindt op een andere locatie. Tevens was ze jurylid op de Tromp International Percussion Competition in Eindhoven in 2010, 2012, 2014 en 2016.

Nancy Zeltsman is de auteur van de populaire marimbamethode Four Mallet Marimba Playing: A Musical Approach for All Levels (Hal Leonard Corporation) en realiseerde in opdracht van ZMF met de steun van meer dan tweehonderd donateurs Intermediate Masterworks for Marimba, 24 marimbasolos, gebundeld in twee uitgaven (C.F. Peters Corporation).

Nancy Zeltsmans opnamen omvatten onder andere drie solo-cd’s, drie cd’s met Marimolin, William Thomas McKinleys Marimba Concerto opgenomen met het Boston Modern Orchestra Project, en een duo-marimba-cd met Jack Van Geem. Op YouTube zijn verschillende video’s met werken van Messiaen, Michalek, Levitan en Bernstein van haar te vinden.

Delen