Miriam Overlach

Miriam Overlach studeerde bij Erika Waardenburg aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze in 2006 cum laude haar diploma behaalde. Dat werd de start van een carrière waarin ze zich als uitvoerder, projectorganisator en artistiek leider tussen diverse muzikale genres en settingen beweegt. 
Al tijdens haar studie won Miriam eerste prijzen op het Internationale Harpconcours Martine Géliot, het Nederlands Harpconcours, het Grachtenfestival Conservatoriumconcours, het Vriendenkransconcours. Ze wad halve-finalist op de Harpcontest in Israel en nam twee keer deel aan de Lucerne Festival Academy o.l.v. Pierre Boulez.

Miriam treedt regelmatig op als solist en kamermusicus en met orkesten op festivals en in concertzalen door heel Europa. Ze werkt geregeld samen met ensembles en orkesten als Ensemble Modern, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en de Nationale Opera. Ze is mede-oprichter en artistiek leider van Ensemble Lumaka (fluit, harp en strijkers), waarmee ze in de afgelopen jaren verschillende projecten heft gerealiseerd, zoals MoNUmenten, een concertserie in Amsterdam met muziek uit de jaren twintig van de 20e eeuw, die uitgevoerd werd op iconische locaties uit dezelfde periode. Ensemble Lumaka duikt vaak in archieven om vergeten repertoire uit het interbellum te ontdekken. Het ensemble heeft drie cd’s uitgebracht en heeft op internationale concoursen verschillende eerste prijzen gewonnen.

Miriam is daarnaast ook al jarenlang betrokken bij de hedendaagse-muziekscene. Ze speelt nieuw repertoire en werkt nauw samen met componisten om alle verschillende kanten van haar instrument te onderzoeken. Dit heeft geleid tot een groot aantal nieuwe stukken voor de harp, met elektronica, video en theater, die ze heeft uitgevoerd op festivals als November Music en de Gaudeamus Muziekweek. Sinds 2017 treedt Miriam op met Stockhausens beruchte harpduo Freude, samen met Marianne Smit, voor wie Stockhausen het stuk schreef. In 2018 startte ze een samenwerking met met free-jazzlegende Anthony Braxton, met wie ze regelmatig op toernee gaat. In datzelfde jaar gaf ze ook première van een soloconcert dat speciaal voor haar werd geschreven door Wilbert Bulsink.

Miriam is een veelgevraagd jurylid bij harpconcoursen en geeft regelmatig masterclasses over hedendaagse muziek. In 2014 richtte ze www.composingforharp.com op, een website met video’s waarin de fundamenten van het harpspel worden uitgelegd. Deze video’s worden veelvuldig bekeken door componisten over de hele wereld.

Delen