Matthias Havinga

Matthias Havinga is concertorganist en pianist. Hij studeerde summa cum laude af bij Jacques van Oortmerssen aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij ook zijn pianodiploma behaalde bij Marcel Baudet. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij kerkmuziek bij Jos van der Kooy en Theo Goedhart.

Matthias won prijzen op verschillende internationale orgelconcoursen, waaronder de eerste prijs op de Third Kotka International Organ Competition in Finland, 2009. Hij concerteerde in talloze Europese landen, Rusland en de VS. Zijn cd's ‘J.S.Bach-Italian Concertos’, ‘Passacaglia’ en ‘Dutch Delight’, uitgekomen bij Brilliant Classics, werden door pers en publiek lovend ontvangen.

Matthias is hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium van Amsterdam en docent theorie aan de Excellence-afdeling voor jong talent van de Muziekschool Amsterdam. Hij is een veelgevraagd solist, continuospeler en pianobegeleider bij koren en orkesten, waaronder het Nederlands Kamerkoor, Collegium Vocale Gent en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Samen met blokfluitiste Hester Groenleer vormt hij een vast duo, dat streeft naar vernieuwende, verrassende programma’s die ondanks ongebruikelijk repertoire toch toegankelijk en gevarieerd zijn.

Matthias is organist-titulaire van het driemanuaals Bätz-orgel uit 1830 in de Koepelkerk of Ronde Lutherse Kerk, Amsterdam, en organist van de Oude Kerk-gemeente te Amsterdam, waar hij het Vater/Müller-orgel (1726/1738) en het Ahrend-orgel (1965) bespeelt.

Delen