Marko Kassl

Accordeonist Marko Kassl (Klagenfurt, Oostenrijk) studeerde bij Mika Väyrynen, Roman Pechmann, James Crabb and Mie Miki, bij wie hij zijn masterdiploma haalde aan de Folkwang Hochschule Essen, Duitsland. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen; hij kreeg beurzen van het Richard-Wagner-Verband en GWK Münster, Westphalia. Hij was prijswinnaar op de Austrian Accordion Competition, de JAA Accordion Competition in Tokio en de internationale Pro Loco Camalò Competition in Italië.

Als solist en kamermusicus trad Marko Kassl op festivals en in zalen als het Grachtenfestival Amsterdam, Ankara Festival, Mersin Music Festival, Donaueschinger Musiktage, Duisburg Theater, de Philharmonie Essen, Köln Philharmonie, Festival Musica Eterna Dubrovnik, Chamber Music Festival Utrecht en het Ljubljana Festival. Hij werkt intensief samen met internationaal vermaarde componisten om repertoire voor zijn nog jonge instrument te creëren en uit te breiden. Onder de componisten die werken aan hem hebben opgedragen, zijn Stefan Heucke, Roderik de Man, Wilfried Maria Danner, Sinta Wullur, Ivo Petric, Bruno Strobl, Chiel Meijering, Philemon Mukarno, Juan Fellipe Waller en Nico Huijbregts.

Ook werkt hij mee aan interdisciplinaire projecten, zoals AUD-VIS, een avantgarde stomme-film-project van Filmbank Amsterdam. Hij was muzikaal leider bij Georg Kreislers Heute Abend: Lola Blau, dat onder meer te zienw as in theaters als Stadttheater Walfischgasse in Wenen. Met zijn Duo Mares, met altvioliste Esra Pehlivanli, was hij laureaat bij Jur Naessens Music Award 2009 met het interdisciplinaire project Volume Nuevo+, a project met moderne dans, theater, live video en elektronica.

Marko heeft verschillende cd’s uitgebracht en radio-opnamen gemaakt voor onder meer Deutschlandradio en WDR in Duitsland, TRT (Turkije), Ö1 (Oostenrijk), RTV Slovenia en de Concertzender. In 2014 bracht hij met Ensemble Black Pencil het album Buffoni uit, een avontuurlijke mix van originele composities en kleurrijke arrangementen van oude muziek. Het tweede album van het ensemble, Kaiseki, geïnspireerd door de Japanse kaiseki-keuken en de culinaire tradities ervan, verscheen in 2017 en bevat originele werken speciaal gecomponeerd voor dit project, gecombineerd met arrangementen van Japanse folkmuziek. Ook verscheen in 2017 de sampler Akkordeonherbst 2016.

Marko Kassl is docent aan de Hochschule für Musik Detmold in Duitsland en sinds 2015 aan het Conservatorium van Amsterdam.

Delen