Marieke Hopman

Marieke Hopman (Amsterdam, 1981) studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en accordeon aan het Rotterdams Conservatorium. In mei 2009 behaalde ze summa cum laude haar masterdiploma accordeon aan het Royal Danish Academy of Music in Kopenhagen, waar ze studeerde bij Geir Draugsvoll.

Marieke heeft als accordeoniste opgetreden met het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Residentie Orkest. Met componist Mauricio Kagel gaf ze een uitvoering van zijn beroemde Tango Aleman in het Muziekgebouw aan ‘t IJ en op het Koninginneconcert van 2007. Als soliste trad ze op met het Nieuw Ensemble o.l.v. Otto Tausk, het Asko|Schönberg Ensemble en Orkest de Ereprijs. In 2012 gaf ze de première van het accordeonconcert van Janco Verduin en in februari 2015 gaat het nieuwe accordeonconcert dat componiste Seung-Ah Oh voor haar schrijft in première. Daarnaast werkt ze mee aan muziektheaterproducties van o.a. Toneelgroep de Appel Den Haag, Stella Den Haag, Veenfabriek Leiden, Artemis in Den Bosch en muziektheatergezelschap Hollands Diep. Samen met Cecile Huijnen, concertmeester van het Gelders Orkest, vormt zij sinds 2013 een succesvol duo.

In 2013 bracht Marieke haar eerste cd uit, met werken uit Die Kunst der Fuge van J.S. Bach, G. Frescobaldi en W. Rihm. In 2014-2015 nam ze al het origineel geschreven accordeonrepertoire van de Nederlandse componiste Anke Brouwer op.

Van 2010 tot 2015 was Marieke als hoofdvakdocente accordeon verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag; sinds 2015 is ze hoofdvakdocente accordeon aan het Conservatorium van Amsterdam.

Delen