Maria van Nieukerken

Maria van Nieukerken is dirigent en artistiek leider van het professionele kamerkoor PA’dam, Toonkunst Rotterdam en Kamerkoor Toonkunst Rotterdam. Met PA’dam initieert Maria bijzondere producties, zoals afgelopen jaren Bachs Goldbergvariaties in een vocale versie en Mozarts Requiem in een totaal ander jasje. Ook begeeft ze zich met PA’dam regelmatig in de wereld van (heavy) metalmuziek met wereldberoemde bands als Epica. Daarnaast is ze werkzaam als assistent-dirigent en koorleider bij onder andere Collegium Vocale Gent, het Groot Omroepkoor en het Vlaams Radiokoor. Met organist Wim Dijkstra leidt ze al ruim vijftien jaar de concertserie Bach in Monnickendam.

Maria studeerde koordirectie bij Daniel Reuss. Ook kreeg ze lessen van Marcus Creed, Jos van Veldhoven, Paul van Nevel, Hans van den Hombergh en Mark Shapiro (NY). In 1999 volgde ze de Internationale Meisterkurs Chorleitung o.l.v. Eric Ericson in Duitsland en in 2003 een masterclass o.l.v. Uwe Gronostay en Hartmut Haenchen. In 2004 won ze de Bärenreiter Urtext Preis tijdens de International Competition for Young Choral Conductors in Wenen.

Met uiteenlopende gezelschappen gaf Maria concerten in heel Europa. Ze werkte met orkesten als Collegium Delft, Florilegium Musicum, Vaasa City Orchestra, International Bigband Rotterdam en Symfonieorkest Rijnmond. Van 2001-2012 was Maria dirigent van het Nederlands Studenten Kamerkoor. Ze trad op als gastdirigent bij o.a. The Gents, Couleur Vocale en het Amsterdams Bach Consort.

Maria is regelmatig jurylid tijdens internationale koor- en compositiewedstrijden, afgelopen seizoenen o.m. de European Award for Choral Composers en de International Competition for Young Choral Conductors in Italie.
In de coronaperiode heeft Maria zich tevens ontwikkeld als specialist op het gebied van digitaal repeteren en coachen via media als Zoom en Jamulus. Onder de naam OPMaat geeft ze workshops voor bedrijven over leiderschap en groepsdynamiek.

Delen