Maria Milstein

Maria Milstein (Moskou, 1985) studeerde viool in Fiesole bij Pavel Vernikov, aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ilya Grubert en in Londen bij David Takeno. Ze heeft prijzen gewonnen op diverse grote internationale concoursen, zoals Città di Brescia en Premio Rodolfo Lipizer in Italië, de Lyon International Chamber Music Competition met het Van Baerle Trio, het Concertgebouw Vriendenkransconcours en ze is winnaar van de Kersjesprijs.

Maria heeft opgetreden met het Nationaal Orkest van België, het Brussels Philharmonisch Orkest, het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië, het Musica Viva Orkest en Amsterdam Sinfonietta. Met het Koninklijk Philharmonisch Orkest van Luik nam ze werken voor viool en orkest van Saint-Saëns op. Ze heeft samengewerkt met dirigenten als Michel Tabachnik, Christian Arming, Christopher Warren-Green, Alexander Rudin, Augustin Dumay, Reinbert de Leeuw en Ivan Meylemans. Daarnaast is ze een veelgevraagd kamermusicus; ze speelt samen met Elisabeth Leonskaja, Abdel Rahman El Bacha, Hannes Minnaar, Philippe Graffin, Liza en Dmitry Ferschtman en Alexander Kniazev.

In 2008 richtte ze samen met pianist Hannes Minnaar en cellist Gideon den Herder het Van Baerle Trio op. Het trio heeft hoge ogen gegooid op diverse internationale concoursen en inmiddels heeft het een cd uitgebracht met werken van Saint-Saëns, Loevendie en Ravel. In 2014 toerde het trio door Europa in de ECHO Rising Stars-serie, met concerten in onder andere Wenen, Parijs, Brussel en Keulen. Hun debuut-cd met trio's van Saint-Saëns, Loevendie en Ravel werd met een Edison Klassiek 2013 bekroond. In september 2014 verscheen hun tweede cd met trio's van Mendelssohn op Challenge Records.

Sinds september 2014 is Maria Milstein als docente verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Maria bespeelt een viool van Michel Angelo Bergonzi (Cremona, ca. 1750) die ze in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Delen