Kenneth Montgomery

Meer dan veertig jaar geleden maakte Kenneth Montgomery zijn debuut bij de Nederlandse Omroep met het Radio Kamer Orkest in Cavalli's L'Ormindo. Sindsdien heeft hij meer dan zesentwintig opera's voor de Nederlandse omroep gedirigeerd waarvan elf in de Zaterdagmatinee. Hij dirigeerde Glucks Alceste en Armide, Donizetti's Lucia di Lammermoor en Anna BolenaLe Comte Ory, Tancredi en Otello van Rossini en de Nederlandse premieres van de 1ste Akte Symposion van Peter Schat en Death in Venice van Britten. In samenwerking met het Holland Festival dirigeerde hij Moses und Aron.

In zijn vijftien jaar als chef-dirigent van het Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor heeft hij ook een enorm divers repertoire gebracht: Stravinsky, Sibelius, Mozart, Beethoven, Constant Lamberts Rio Grande, Rachmaninovs Vespers en werk van talloze Nederlandse componisten waaronder van Vlijmen en De Vries.

Kenneth Montgomery (Belfast, 1943) begon zijn professionele loopbaan bij de Glyndebourne Festival Opera en The English National Opera (de toenmalige Sadler's Wells Opera). In 1973 werd hij benoemd tot chef-dirigent van the Bournemouth Sinfonietta, een functie die hij twee jaar later ook zou gaan vervullen bij the Glyndebourne Touring Company. In datzelfde jaar debuteerde hij bij the Royal Opera House Covent Garden.

Naast vele gastdirecties bij operahuizen in Nederland, Frankrijk, België, Italië, de Verenigde Staten, Canada en Australië werd hij ook voor een aantal vaste aanstellingen gevraagd. Zo werd hij benoemd tot artistiek leider bij Opera Northern Ireland en bij de Operaklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en later als eerste artistieke directeur van de National Opera Academy. Hij is nu verbonden als docent orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Hij was interim musical director, nu Conductor Laureate, bij het Santa Fe Opera Festival in de Verenigde Staten waar hij in 32 jaar twintig producties dirigeerde. Hij was jarenlang gastdirigent bij het Ulster Orchestra in Noord-Ierland en van 2007 tot 2010 chef-dirigent bij hetzelfde orkest.

Ook met symfonische muziek is Kenneth Montgomery een regelmatig terugkerende gast op de concertpodia in binnen- en buitenland. Daarnaast is een groot aantal opnamen onder zijn leiding op cd verschenen. In december 2010 verscheen het Tweede pianoconcert van Charles Villiers Stanford, met het RTE National Symphony Orchestra en Finghin Collins als pianist, twee jaar ervoor onder zijn leiding uitgevoerd tijdens de Proms concerten in The Royal Albert Hall in Londen. De cd is 'editor's choice' van het blad Gramophone.

De afgelopen drie jaar heeft Montgomery verschillende toernees gemaakt met het Orkest van de Achttiende Eeuw, onder andere in Spanje, Polen, Oostenrijk en België. In November gaat het orkest voor het eerst naar Ierland.

In 2010 is Kenneth Montgomery benoemd tot OBE (Officer in the excellent Order of the British Empire). OBE is een koninklijke onderscheiding, vergelijkbaar met de Orde van de Nederlandse Leeuw. Montgomery kreeg de onderscheiding vanwege zijn grote verdiensten voor de muziek in Noord-Ierland. In hetzelfde jaar ontving hij een eredoctoraat DLit(Mus) van de Queens University in Belfast.

Delen