Jürgen Kussmaul

Na zijn studie aan de Hochschule Mannheim kreeg Jürgen Kussmaul zijn eerste aanstelling als solo-altviolist in Heidelberg. Enkele jaren later werd hij solo-altist bij het Gürzenich Orchester in Keulen en docent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar hij in aanraking kwam met de Nederlandse barokscene. Sinds 1970 speelt hij met Vera Beths en Anner Bijlsma in het ensemble L'Archibudelli. Er volgden vele successen als solist en kamermusicus. In 1979 werd hij docent aan de Robert-Schumann-Hochschule en in 1991 kregen hij en het door hem opgerichte Robert Schumann Kamerorkest de Kunstprijs van de Stadtsparkasse Düsseldorf.

Als gastdirigent leidt Jürgen Kussmaul ook het kamerorkest Amsterdam Mozart Players. Daarnaast dirigeerde hij bij het Radio Kamerorkest, het kamerorkest B-A-C-H uit Jekaterinburg en trad hij op op diverse festivals in Europa. Ook leidde hij het Gustav-Mahler-Akademieorchester met de Achtste symfonie van Anton Bruckner en de Tokyo Classical Players met een Beethovenprogramma tijdens een toernee door Japan.

Als kamermusicus en solist gaf hij concerten over de hele wereld en maakte hij vele cd-opnamen. Hij is artistiek leider van de door Claudio Abbado opgerichte Gustav Mahler Academie in Bozen, die ieder jaar gedurende vier weken zeventig jonge musici uit heel Europa de gelegenheid biedt zich verder te ontwikkelen als solist, kamer- en orkestmusicus.

Delen