John Koslovsky

John Koslovsky studeerde muziektheorie aan de McGill University (BM 2003) en de Eastman School of Music, University of Rochester (MA 2006, PhD 2010). Hij is docent aan de afdeling Muziektheorie van het Conservatorium van Amsterdam en is als onderzoeker verbonden aan de vakgroep Muziekwetenschap van de Universiteit Utrecht. Eerder doceerde hij aan de Eastman School of Music (2003-2009) en het Oberlin Conservatory of Music (2009-2010).

Zijn onderzoek richt zich vooral op de geschiedenis van de muziektheorie en muziekwetenschap in de twintigste eeuw. Zijn proefschrift, From Sinn und Wesen to Structural Hearing: The Development of Felix Salzer’s Ideas in Interwar Vienna and their Transmission in Postwar United States (University of Rochester, 2010) onderzocht het werk van de Weense musicoloog en theoreticus Felix Salzer. Als onderdeel van dit onderzoeksproject catalogiseerde hij de Felix Salzer Papers van de Public Library in New York (2007) en kreeg hij een Fulbright-beurs om archiefonderzoek te doen in Wenen (2007-2008). Sindsdien publiceert hij zowel historische studies met betrekking tot Schenkeriaanse theorie als analytische studies van componisten uit de Europese kunsttraditie, zoals Guillaume de Machaut, Johannes Ockeghem, Franz Schubert, Béla Bartók, Paul Dukas en Claude Debussy.

Momenteel is hij actief met twee onderzoeksprojecten. Het eerste omvat een boek over Salzers invloed op de bredere ontwikkeling van Schenkeriaanse theorie in de Verenigde Staten sinds de Tweede Wereldoorlog. Het tweede project is een breed onderzoek over de rol van Richard Wagners Tristan und Isolde in de geschiedenis van de muziekanalyse.

John is ook lid van Schenker Documents Online, een project dat alle persoonlijke documenten van Heinrich Schenker digitaliseert. Als lid van dit onderzoeksteam heeft hij de complete correspondentie van Walter Dahms, een muziekcriticus en journalist die actief was in Duitsland en Italië in de jaren tien en twintig van de twintigste eeuw, getranscribeerd en vertaald. Tegenwoordig werkt hij aan de correspondentie van Herman Roth.

Sinds 2011 is John bestuurslid van Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Muziektheorie en sinds 2015 voorzitter.

 

Delen