Johannes Leertouwer

Na zijn vioolstudie bij Bouw Lemkes in Amsterdam en bij Josef Suk in Wenen en Praag besloot Johannes Leertouwer zich te verdiepen in de historische uitvoeringspraktijk. Hij speelde als concertmeester bij internationale gespecialiseerde ensembles en orkesten, waaronder Anima Eterna van Jos van Immerseel, en het orkest van de Nederlandse Bachvereniging. Met deze orkesten trad hij ook op als solist.

Met het Ensemble Schönbrunn, waarvan hij sinds de oprichting in 1987 deel uitmaakt, maakte Johannes Leertouwer een reeks cd-opnamen. In het Mozartjaar 2006 bracht hij als solist en dirigent van zijn eigen Ensemble La Borea Amsterdam een internationaal veelgeprezen dubbel-cd uit, met de complete vioolconcerten van Mozart. Als eerste violist van het Narratio Kwartet werkt hij aan uitvoering van alle Beethoven-strijkkwartetten.

Daarnaast is Johannes Leertouwer chef-dirigent en artistiek leider de Nieuwe Philharmonie Utrecht (NPU). Met dit orkest, dat in september 2009 een prachtig debuut maakte met een Stravinsky- en Ravel-programma, was hij de afgelopen jaren te horen in een aantal bijzondere programma’s. Het orkest musiceert op oude instrumenten, ook in het 19e-eeuwse en vroeg 20e-eeuwse repertoire, besteedt veel aandacht aan educatie en draagt daarmee duidelijk de signatuur van zijn chef-dirigent.

Van 1989 tot 2021 is Johannes Leertouwer als hoofdvakdocent viool verbonden geweest aan het Conservatorium van Amsterdam. Momenteel geeft hij verschillende keuzevakken in de masteropleiding. 

Zie ook Johannes Leertouwers online cursus op CvA Online

Delen