Joël Bons

Joël Bons studeerde gitaar en compositie aan het Sweelinck Conservatorium bij Robert Heppener en nam deel aan de zomercursussen van Franco Donatoni in Siena en de Darmstädter Ferienkurse für Neue Musik. Hij vervolgde zijn studie in Freiburg bij Brian Ferneyhough. Zijn muziek is uitgevoerd door het Asko Ensemble, Atlas Ensemble, Irvine Arditti, Little Giant Chinese Chamber Orchestra, Nash Ensemble, Nederlands Blazersensemble, Nieuw Ensemble, Radio Kamerorkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Vancouver InterCultural Orchestra.

Joël Bons is mede-oprichter van het Nieuw Ensemble. Hij speelde tien jaar gitaar in dit ensemble en werd vervolgens artistiek leider. Hij is verantwoordelijk voor de hele programmering van het Nieuw Ensemble en leidt ook het jaarlijkse compositiepracticum.

Joël Bons organiseerde verschillende festivals, werkte als artistiek adviseur bij het Holland Festival, Gaudeamus, ISCM, Donemus, de Rotterdamse Kunstraad en het Concertgebouw en hij was jurylid bij internationale compositieconcoursen. Samen met filmregisseur Frank Scheffer maakte hij een documentaire over Boulez’ Eclat.

In 1988 maakte Joël Bons een reis door China waar hij in contact kwam met een nieuwe generatie Chinese componisten. In 1991 presenteerde het Nieuw Ensemble deze talenten aan het westerse publiek, wat de internationale doorbraak van nieuwe Chinese muziek betekende. In 1998 kregen Joël Bons en het Nieuw Ensemble een prijs van het Prins Bernhard Fonds voor hun avontuurlijke en baanbrekende programmering.

Vanaf 2002 deed Joël Bons onderzoek in het Nabije Oosten en Centraal Azië en richtte hij het Atlas Ensemble op, een bijzonder kamerorkest dat musici uit Azië en Europa bij elkaar brengt. Het Atlas Ensemble maakte zijn debuut in 2002 op de Berliner Festspiele en was ensemble in residence op het Holland Festival 2004. Voor zijn werk met het Atlas Ensemble kreeg Joël Bons de prestigieuze Amsterdamse Kunstprijs 2005. In hetzelfde jaar werd hij docent aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij diverse interculturele projecten organiseert. In 2009 richtte hij de Atlas Academy op, een laboratorium voor interculturele muziek, dat in augustus plaatsvindt op het Conservatorium van Amsterdam.

Delen