Jeroen Bal

Jeroen Bal (1973) studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn, waar hij in 1988 het UM-diploma cum laude behaalde. Hij volgde masterclasses bij Gÿorgy Sebok, Gÿorgy Sandor en Boris Berman.
In 1991 won Jeroen de eerste prijs op het SJMN Concours en de tweede op het Prinses Christina Concours. Hij drong door tot de halve finale van het Internationale Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht in 1996. Met cellist Johan van Iersel ontving hij in 1992 de Zilveren Vriendenkrans van de Vereniging Vrienden van het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook als pianist van het Escher Trio veroverde hij belangrijke prijzen.

Met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v Riccardo Chailly speelde Jeroen in 2004 de pianosolo uit Petroesjka van Igor Stravinsky. Het concert was live te volgen op televisie. Ook in 2005 voerde hij Petroesjka uit, deze keer o.l.v. Mariss Jansons. Daarnaast maakte hij met het Koninklijk Concertgebouworkest tournees door Japan en de Verenigde Staten.

Met het Escher Trio volgde hij masterclasses bij Isaac Stern, Mstislav Rostropovitsj en Menahem Pressler en verwierf hij internationale erkenning tijdens tournees door Duitsland, Tsechië, Noorwegen en de Verenigde Staten.

Sinds 1997 is Jeroen Bal correpetitor aan het Conservatorium van Amsterdam.

Delen