Jelena Očić

Na haar studie cum laude te hebben afgerond in haar geboortestad Zagreb (Kroatië) vervolgde Jelena Očić haar opleiding aan het conservatorium in Mannheim bij de Amerikaanse cellist Michael Flaksman. Momenteel is ze daar zelf het jongste lid van de faculteit. Onder haar studenten zijn winnaars van internationale wedstrijden en leden van belangrijke orkesten.

Jelena Očić is beroemd om haar uitgesproken interpretaties van het cello-repertoire, van Beethoven tot Ginastera en hedendaagse componisten. Niet alleen Palm en Greenhouse, maar ook Leslie Parnas, Mischa Maisky en Heinrich Schiff hebben haar geïnspireerd, waardoor zij zich heeft ontwikkeld tot een uitzonderlijk sterke muzikale persoonlijkheid.

Het Yehudi Menuhin Festival, Kronberg en Ascoli Piceno zijn enkele festivals waar ze heeft gespeeld, als solist of met kamermuziekensembles. Ze speelde ook met toonaangevende kamerorkesten zoals Solisti di Zagreb, het German Chamber Orchestra, het Chamber Orchestra of Padua and the Veneto, het Korean Chamber Ensemble en met symfonieorkesten in heel Europa. Haar kamermuziekpartners zijn onder anderen Konstantin Bogino, Ulrike-Anima Mathé, Vladimir Mendelssohn en Yuri Gandelsman. Veel componisten, zoals Cornell, Šenderovas, Dott, Sorg, Prohaska en anderen, hebben werken aan haar opgedragen. Haar opnamen met Federico Lovato  van Beethoven's Kreutzer-transcriptie, de sonates van Ginastera, Hindemith en Kabalevsky en andere composities werden zeer lovend ontvangen.

Delen