Jasper de Waal

Jasper de Waal studeerde aan het Brabants Conservatorium bij Herman Jeurissen en vervolgde zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Vicente Zarzo. Na zijn afstuderen speelde hij in de Koninklijke Militaire Kapel en in het Residentie Orkest, waar hij van 1991 tot 2004 eerste hoornist was. Vervolgens, van 2004 t/m 2012 was hij eerste hoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Als solist heeft Jasper de Waal opgetreden met het Koninklijk Concertgebouworkest, het Concertgebouw Kamerorkest, het Edinburgh Chamber Orchestra, de Potsdammer Philharmonie, Philharmonia Transylvania, Mittelsächsische Philharmonie, Philharmonisches Orchester Hagen, Camerata Amsterdam en met dirigenten als Jevgeni Svetlanov, Jaap van Zweden, Alexandru Lascae, George Pehlivanian. Ook is hij actief als kamermusicus. Zo nam hij het weinig bekende Hoorntrio van Jochem Slothouwer op cd op met broer Rian de Waal op piano en Ronald Hoogeveen op viool.

Naast zijn carrière als hoornist is Jasper de Waal tegenwoordig ook actief als dirigent. Hij dirigeerde orkesten als het Noord Nederlands Orkest, Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Residentie Orkest.

Jasper de Waal is docent aan het Conservatorium van Amsterdam en gastdocent aan het Fontys Conservatorium.

Delen