Jaap Zwart

Jaap Zwart (1955) studeerde piano en orgel aan het Amsterdams Conservatorium. Met het hoofdvak Theorie der Muziek sloot hij zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag af. Naast zijn activiteiten als docent hoofdvak theorie aan het Conservatorium van Amsterdam geeft hij in het kader van de internationale opleiding Muziek Als Vak aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag hij workshops vocale harmonie en improvisatie. Deze opleiding is gebaseerd op het werk en gedachtegoed van de Hongaarse componist Zoltán Kodály.

Als concertorganist programmeert Jaap Zwart een breed repertoire. Een van zijn specialiteiten is de uitvoering van relatief onbekende orgelmuziek uit de 19e en 20e eeuw. Als kerkorganist is hij verbonden aan de Grote of Andreaskerk in Hattem en de Grote Kerk in Harderwijk.

Jaap Zwart is een veelgevraagd begeleider, ook als pianist. Hij bracht meerdere cd's uit, met opnamen op onder andere de Bätz-orgels van de Domkerk in Utrecht en de Grote Kerken van Gorinchem en Harderwijk. Zijn laatste cd verscheen in 2014, waarop hij het gerestaureerde Adema-orgel van de Calixtusbasiliek in Groenlo bespeelt.

Delen