Izhar Elias 

Izhar Elias (Amsterdam, 1977) is een van de meest veelzijdige gitaristen van dit moment. Hij geeft lezingen, concerten en masterclasses en heeft gesoleerd in concerten met beroemde orkesten in Europa, Rusland, Zuidoost-Azië, Australië en de Verenigde Staten. In 2011 kreeg hij de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding op het gebied van klassieke muziek in Nederland.  

Zijn poëtische stijl en grensverleggende programmering is gefundeerd op uitgebreide verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (barok en vroege 19e-eeuw), de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia. Hij heeft meer dan vijftig werken in première gebracht en vermengt verschillende artistieke disciplines in zijn samenwerking met choreografen, experimentele filmmakers en theaterregisseurs. In 2014 gaf hij in het Concertgebouw Amsterdam de première van het dubbelconcert Schattenspiel, voor elektrische gitaar, klassiek gitaar en groot symfonieorkest, samen met componist en heavy metal-gitarist Florian Magnus Maier.

Izhar Elias heeft samengewerkt met musici als gitarist Fernando Cordas, met wie hij vroeg-19e-eeuwse duo’s op historische instrumenten uitvoert. Ook vormt hij een duo met de Georgische klarinetvirtuoos Levan Tskhadadze. Hij is lid van het trio Cordevento (met Erik Bosgraaf, blokfluit, en Alessandro Pianu, klavecimbel), dat  zich specialiseert in de virtuoze muziek uit de 17e eeuw. Cordevento heeft opgetreden in vele van de meest prestigieuze concertzalen en op oudemuziekfestivals in Europa , zoals het Konzerthaus in Wenen, het Concertgebouw, het Palais des Beaux-Arts in Brussel en het Konzerthaus in Berlijn en het Utrechtse Festival voor Oude Muziek. De cd’s die hij heeft uitgebracht zijn wereldwijd met lof ontvangen. 

Izhar studeerde bij Ton Terra, het Groningen Gitaarduo, Zoran Dukic, Kees Hendrikse en Carlo Barone (19e-eeuwse uitvoeringspraktijk). Bij onder annderen William Carter, Adrián Rodriguez van der Spoel en Lex Eisenhardt verdiepte hij zich in de uitvoeringspraktijk van de barokgitaar.

Website Izhar Elias

Delen