Ilya Grubert

Ilya Grubert (Riga) studeerde bij Yuri Yankelevich en Zinaida Gilels, en later bij Leonid Kogan aan het conservatorium van Moskou. Zijn eerste internationale succes behaalde hij op het Sibelius-concours in 1975. Vervolgens won hij in 1978 de eerste prijs op zowel het Paganiniconcours in Genua als het Tsjaikovsky-concours in Moskou.

Sindsdien heeft Ilya Grubert een indrukwekkende carrière gemaakt. Hij trad op met orkesten als het Philharmonisch Orkest van Moskou, het St. Petersburg Philharmonisch Orkest, het Russisch Staatsorkest, de Dresden Staatskapelle, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Hij werkte samen met dirigenten als Gennady Rozhdestvensky, Maxim Sjostakovtsj, Yuel Levi, Voldemar Nelson en Mariss Jansons. Hij maakte toernees door Verenigde Staten, Canada, Australië en door Europa. Voor de grote platenlebals maakte hij opnamen met een repetoire dat onder andere de vioolcconcerten van Sibelius, Tsjaikovski en Bruch, en alle vioolcomposities van Prokofjev omvat.

Ilya Grubert is hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij bespeelt een Pietro da Venezia uit 1740, voorheen het eigendom van Wieniawski.

Delen