Hans Colbers

Hans Colbers studeerde aan de conservatoria van Maastricht en Amsterdam bij onder anderen Leo van Tol en George Pieterson. In 1990 behaalde hij in Amsterdam het diploma Uitvoerend Musicus met Onderscheiding en twee jaar later het diploma Kamermuziek met de hoogst mogelijke cijfers.

Als solist trad hij op in binnen- en buitenland met orkesten als het Residentie Orkest, het Metropole Orkest en het Radio Symfonie Orkest, en werkte hij samen met dirigenten als Christopher Hogwood, Jaap van Zweden, Reinbert de Leeuw en Neëme Järvi. Bij De Nederlandse Opera was hij een van de instrumentale solisten in Kopernikus van Claude Vivier, onder regie van Pierre Audi. Ook werkte hij mee aan operaproducties van Theo Loevendie en Igor Stravinsky.

In 1991 werd Hans Colbers es-klarinettist in het Radio Filharmonisch Orkest en sinds 1995 is hij als soloklarinettist verbonden aan het Residentie Orkest. Daarnaast speelt hij veelvuldig in diverse andere grote orkesten in Nederland, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ook als kamermusicus is hij actief; hij speelt bij ensembles als Het Reizend Muziekgezelschap, het Nederlands Blazers Ensemble, het ASKO/Schönberg Ensemble, Ensemble Caméléon en de Ebony Band, alsook met bekende musici zoals de pianisten Maria-João Pires, Menahem Pressler, Rian de Waal, Frank van de Laar, Tan Crone, de Chinese cellist Jian Wang en vele anderen.

Sinds 1997 is Hans Colbers als hoofdvakdocent klarinet verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Tevens geeft hij regelmatig masterclasses in binnen- en buitenland.

In 2012 begon hij als mondstukkenmaker. Op het gebied van klarinetmondstukbanen heeft hij sindsdien veel innovaties gerealiseerd.

Delen