Gerben Gritter

Gerben Gritter is organist, musicoloog en muziektheoreticus. Hij studeerde orgel, theorie der muziek en kerkmuziek aan het Conservatorium van Amsterdam en muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Aan beide instituten studeerde hij cum laude af.

Als organist beheerst hij een breed repertoire, waarin muziek uit de barok een belangrijk zwaartepunt vormt. Hij won prijzen op verschillende internationale orgelconcoursen en geeft concerten in binnen- en buitenland. In 2016 werd hij benoemd tot organiste titulaire van de Waalse Kerk te Amsterdam, als opvolger van Jacques van Oortmerssen. In die hoedanigheid is hij de vaste bespeler van het fameuze Christian Müller-orgel uit 1734.
Aan het Conservatorium van Amsterdam doceert hij de muziektheoretische vakken barokcontrapunt, harmonie, analyse en solfège, alsmede het vak orgelbouw. Hij geeft regelmatig lezingen en verzorgt workshops en masterclasses op het gebied van de uitvoeringspraktijk voor orgelstudenten van diverse Europese conservatoria.

Behalve als uitvoerend musicus en docent profileert Gerben Gritter zich als onderzoeker. Tot zijn bijzondere interessegebieden behoren de bouw en geschiedenis van het orgel, muziek en muziekbegrip in de Duitse barok, en historische literatuur over compositie, improvisatie en uitvoeringspraktijk. Van zijn hand verschenen enkele publicaties van diverse aard. In 2014 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over de beroemde Duits/Nederlandse orgelmaker Christian Müller (1690-1763). Een handelseditie van deze studie is in voorbereiding.

Delen