Gerben Gritter

Gerben Gritter (1979)  studeerde orgel, kerkmuziek en muziektheorie aan het Conservatorium van Amsterdam en Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Aan beide instituten studeerde hij cum laude af. Hij deed onderzoek op het gebied van organologie en liep stage bij diverse Nederlandse orgelbouwers en promoveerde in 2014 aan de Universiteit Utrecht op het leven en werk van de orgelmaker Christian Müller.

Hij debuteerde als vijftienjarige op het grote Van Oeckelenorgel (1861) in de St. Clemenskerk te Steenwijk en speelde sindsdien op vele podia in binnen- en buitenland.
Hij won prijzen op belangrijke internationale orgelconcoursen: in Alkmaar (2003), Amsterdam (2005) en Herford, Duitsland (2006). Al jong kwam Gerben Gritter in contact met de instrumenten van de beroemde orgelbouwer Christaan Müller (1690-1763). Zo was hij organist van het Müller-orgel van de Hervormde Kerk te Westerbork en is hij tegenwoordig assistent- organist van de Waalse Kerk in Amsterdam,  waar hij het beroemde Christian Müller-orgel (1734) bespeelt. Hij studeerde af op het werelberoemde Müllerorgel in de Grote Bavo te Haarlem. Verder is hij actief als componist en improvisator.

Delen