Geert Berghs

Geert Berghs (1953) studeerde geneeskunde met bijvak muziekwetenschap in Nijmegen en promoveerde in 1988. In 1992 studeerde hij af in solozang bij Margreet Honig. Ook studeerde hij bij Jelle Draijer, Kurt Equiluz, Henny Diemer en Ingrid Voermans. Hij maakte enige jaren deel uit van The Amsterdam Baroque Choir o.l.v. Ton Koopman en van het a capella pop-jazzensemble Mezzo Macho. Daarnaast ontwikkelde hij zich tot een veelzijdig solozanger met een uitgebreide en gevarieerde concertpraktijk die reikt van de barok tot de eenentwintigste eeuw.

Geert Berghs is tevens actief als docent. In 2006 richtte hij Stichting Tettix op om fondsen te kunnen werven voor het project ‘Jonge Zangers, Oude Meester’: hij nodigde zijn vroegere docent Kurt Equiluz uit, de evangelist bij de vermaarde Passionen onder leiding van Nikolaus Harnoncourt, om met zijn leerlingen te komen werken. Eveneens onder de vlag van Stichting Tettix nam Geert het initiatief tot Meesters & Gezellen, een jaarlijks terugkerende concertserie voor jonge professionele ensemblezangers in samenwerking met het Nederlands Kamerkoor en Cappella Amsterdam, in de afgelopen vier edities steeds onder leiding van Kaspars Putninsh, de dirigent van het wereldberoemde Lets Radiokoor. Sinds 2013 is Geert Berghs als zangcoach betrokken bij het Tenso Europe Chamber Choir, een internationale pendant van Meesters & Gezellen, gesteund door de beste professionele Europese kamerkoren.

Daarnaast is Geert Berghs als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan de afdeling Logopedische en Audiologische Wetenschappen van de Universiteit van Leuven. Zo deed hij onder meer onderzoek naar podiumangst bij audities en voerde hij een pilotstudy uit naar leeftijdgerelateerde stemveranderingen bij de zangers van het Groot Omroepkoor.

Delen