Erik van Deuren

Erik van Deuren studeerde klarinet bij Herman Braune, Ru Otto en Piet Honingh aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Na zijn afstuderen besloot hij zich te specialiseren op de basklarinet en sloot hij zijn studie bij Harry Sparnaay af door als eerste Nederlander het diploma Uitvoerend Musicus basklarinet cum laude te behalen.

Erik van Deuren is als freelancer werkzaam in bijna alle Nederlandse symfonieorkesten, zoals het Residentie Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Met het Koninklijk Concertgebouworkest, onder leiding van dirigenten als Riccardo Chailly, Esa-Pekka Salonen, Lorin Maazel, Kurt Masur, Michael Tilson Thomas, George Solti, Bernard Haitink, Zubin Mehta, Gustavo Dudamel en Mariss Jansons trad hij op in Europa, Canada, de Verenigde Staten en Japan.

Als kamermusicus richt Erik van Deuren zich voornamelijk op de muziek van de 20e en 21e eeuw. Hij speelt in het ASKO|Schönberg Ensemble, het Nieuw Ensemble en het Ives Ensemble en is als basklarinettist vast verbonden aan de Ebony Band. Hij werkte samen met een aantal belangrijke hedendaagse componisten, zoals Karlheinz Stockhausen, Steve Reich, Iannis Xenakis, Boulez, John Adams, Gyorge Ligiti, Helmut Lachenmann, Wolfgang Rihm, Luciano Francesconi, Ton de Leeuw, Louis Andriessen, Jean-Claude Risset en Brian Ferneyhough.

Als solist trad Van Deuren op met programma’s voor basklarinet in combinatie met live-elektronica op verschillende festivals, waaronder het Holland Festival, het ISCM Festival en het Festival Electronique d’Bourge. Hij werkte samen met Karlheinz Stockhausen aan de totstandkoming van zijn Solo für Melodie-instrument mit Rückkoplung en een versie van Tierkreis. Een aantal componisten schreef werk voor hem.

Daarnaast houdt hij zich bezig met geïmproviseerde muziek: hij was vast lid van onder andere het Maarten Altena Ensemble en de groep Kenvermogen en trad door heel Europa op met internationale grootheden op dit gebied, zoals Butch Morris, Derek Bailley, Wolter Wierbos, John Zorn en Antony Braxton. Ook speelde hij op jazz- en improvisatiefestivals in onder andere Madrid, Berlijn, Moskou, Zürich, Toulouse en Florence.

Aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) werkte hij projectmatig aan de ontwikkeling van real-time computertechniek in combinatie met akoestische instrumenten (basklarinet en contrabasklarinet). Op dit moment ontwikkelt van Deuren een elektronische klarinet.

Sinds 2002 is Erik van Deuren als hoofdvakdocent basklarinet en docent methodiek verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Delen