Erik Bosgraaf

Erik Bosgraaf is een van de meest getalenteerde en veelzijdige blokfluitisten van de nieuwe generatie. Hij heeft een kleurrijk verleden als lid van een rockband en als hoboïst. Hij gelooft dat goede muziek niets te maken heeft met genre en voelt zich even thuis in oude als in hedendaagse muziek. Regelmatig geeft hij opdrachten voor werken, waaronder muziek met nieuwe media. Op uitnodiging van Frans Brüggen voerde hij in 2007 Bachs Actus Tragicus uit in het Concertgebouw. Ook trad hij recentelijk op als solist met de Dallas Symphony Orchestra o.l.v. Jaap van Zweden en het Nederlands Radio Kamerorkest o.l.v. Thierry Fischer.

Zijn debuut-opname, een box met drie cd’s met muziek van de Nederlandse componist Jacob van Eyck, was nummer 1 in de Nederlandse klassieke lijsten. Ook nam Erik Bosgraaf werken op van Telemann, Bach, Händel en Vivaldi. In 2006 richtte hij Ensemble Cordevento op, dat zich specialiseert in muziek uit de 17e en 18e eeuw. Hij werd benoemd tot ‘Rising Star’ door de ECHO en maakte in het seizoen 2011-2012 een toernee langs alle grote Europese concertzalen. In 2009 ontving hij een Borletti-Buitoni Trust Award en in 2011 kreeg hij de hoogste muzikale onderscheiding in Nederland: de Nederlandse Muziekprijs.

Erik Bosgraaf studeerde bij Walter van Hauwe en Paul Leenhouts aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde een mastergraad in muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht.

Delen