Ella van Poucke

Ella van Poucke (1994, Amsterdam) is een van de toonaangevende cellisten van haar generatie. Als kind uit een muzikale familie begon ze haar studie op tienjarige leeftijd aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en vervolgde die aan het Conservatorium van Amsterdam bij Godfried Hoogeveen. Ook studeerde ze van 2009-2016 bij Frans Helmerson aan de Kronberg Academy Masters in Duitsland. Ze heeft masterclasses gevolgd bij onder anderen Andras Schiff, Miklos Perenyi, Daniel Barenboim, Christoph Eschenbach, Yuri Bashmet, Steven Isserlis, Menahem Pressler, Laurence Lesser, Anner Bijlsma, Bernard Greenhouse, Mischa Maisky en het Emerson Quartet.

Ella is winnaar van de prestigieuze Premio Chigiana 2017, de International Isang Yun cello competition 2015, de Grachtenfestivalprijs, de Leopoldinum Award 2015, de Prix Nicolas Firmenich 2013, de Elisabeth Everts Award 2014 en de Prix Academie Maurice Ravel 2012. Ze werd uitgeroepen tot ‘Dutch Musician of the Year 2012’ en ontving de speciale prijs voor een fenomenaal optreden bij de Grand Prix Emanuel Feuermann 2014. 

Sinds haar debuut in het Concertgebouw op op tienjarige leeftijd heeft Ella concerten gegeven in alle grote zalen in Nederland en in vele belangrijke zalen in Europa, de VS en Azië. Ze trad op als solist met vele grote orkesten in Europa en werkte samen met musici als Michael Sanderling en Christoph Eschenbach. Op de Cello Biënnale van 2012  gaf ze de première van het voor haar geschreven celloconcert van de Finse componist Uljas Pulkkis, gevolgd door de Duitse première van dit werk op het Kronberg Festival, met leden van het HR-Sinfonie Orchester Frankfurt. 

Als kamermusicus trad ze op met musici als Andras Schiff, Gary Hoffman, Nobuko Imai, Tabea Zimmermann, Christian Tetzlaff, Viviane Hagner, Gidon Kremer, Colin Carr, Pavel Vernikov, Andreas Reiner, Vilde Frang, Simone Lamsma, Christiaan Bor, Philippe Graffin, het Prazak Quartet en het Schumann Quartett. Ze geeft regelmatig recitals met pianist Jean-Claude vanden Eynden en haar broer, pianist Nicolas van Poucke.
Als 'Rising Star' werd ze in 2013-2014 uitgenodigd om twee Carte Blanche-concerten te geven in het Concertgebouw Amsterdam.

Ella was gast op vele internationale festivals in Europa, waaronder de Festspiele Mecklenburg Vorpommern, het West Cork Chamber Music Festival, Krzyzowa Music, het Chigiana International Festival, Kaposfest Hungary, het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en de Cello Biennale Amsterdam en nam in 2009, 2013 en 2014 deel aan de Verbier Festival Academy. In 2017 was ze Artist in Residence bij het Nationaal Jeugd Orkest en in 2018 bij het Grachtenfestival in Amsterdam.

Ella is regelmatig te zien en te horen op de Nederlandse tv en radio. Ze trad ook op op ARTE TV in Duitsland en Frankrijk en verscheen in het Duitse programma Stars von Morgen vanRolando Villazon. 

Ella bespeelt een Maggini-cello uit 1620 die haar door een anonieme weldoener ter beschikking is gesteld. 

Website Ella van Poucke

Delen