David Peralta Alegre

David Peralta Alegre (Madrid, 1972) is sinds 2008 aanvoerder tweede violen van het Nederlands Philharmonisch orkest. Deze functie vervulde hij eerder van 2006-2008 in het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nicolic.

Sinds 2014 is David verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam als docent viool voor de master Orkestspel. Ook wordt hij regelmatig als docent gevraagd door het Nationaal Jeugdorkest van Spanje (JONDE). In 2015 was David artistiek directeur van de Academia Sarasate in Pamplona (Spanje) waar hij in samenwerking met het Symfonieorkest van Navarra een pedagogisch project voor orkestspel voor jonge musici ontwikkelde en leidde.

Van 2007-2014 was David zakelijk en artistiek leider van de internationale zomercursus voor strijkinstrumenten ‘Verano Musical’ in Spanje. In totaal waren er meer dan vierhonderd deelnemers uit twaalf verschillende landen.
Als aanvoerder of concertmeester heeft David in vele internationale en nationale orkesten gespeeld, zoals het Gelders Orkest, de Philharmonie van Antwerpen, Holland Symfonia, Het Ballet Orkest, La Orquesta de la Ciudad Granada, het symfonieorkest van Vallés en het symfonieorkest van de Middellandse Zee.

David studeerde in Barcelona en Wenen, waar hij zijn solistendiploma behaalde bij Maighread McCrann. In 1994 won hij de prijs voor Spaanse muziek ‘Joaquín Rodrigo’ in Santiago de Compostela. In 1997 heeft hij de integrale duo’s voor twee violen van Béla Bartók en Sergei Prokofjev opgenomen voor Radio Clásica, de Spaanse nationale radiozender voor klassieke muziek. In dat jaar werd David ook geselecteerd als concertmeester van het Sinfónica Juvenil Iberoamericana UNESCO-CAB en werd hij lid van het Gustav Mahler Jugend Orchester. Hiermee maakte hij een tournee door Europa met o.a. Claudio Abbado, Pierre Boulez en Daniele Gatti en Kent Nagano. Samen met pianiste Ana Sánchez Donate heeft David de complete werken voor viool en piano van Joaquín Turina opgenomen voor het cd-label Verso.

Daarnaast is David expert in sociale media. Sinds vier jaar heeft hij een blog (www.davidperalta.es, www.davidperalta.nl) en geeft hij lezingen, cursussen en advies over de hedendaagse toepassingen van communicatie 2.0 met behulp van sociale media in de wereld van klassieke muziek.

 

Delen