Benjamin Goodson

Benjamin Goodson staat bekend om de levendigheid, warmte en precisie van zijn uitvoeringen. Hij dirigeert een breed repertoire met bijzondere aandacht voor 20e- en 21e-eeuwse a cappella-muziek. Hij is chef-dirigent van het Groot Omroepkoor. Daarnaast is hij actief als gastdirigent bij het Rundfunkchor Berlin, het SWR Vokalensemble, het MDR Rundfunkchor Leipzig, het NDR Rundfunkchor Hamburg en Collegium Vocale Gent. Als koormeester bereidt hij koren voor op optredens met vooraanstaande orkesten, zoals de Berliner Philharmoniker en het London Symphony Orchestra. Hij heeft opgetreden door heel Europa, in de Verenigde Staten, China, Japan en Australië. 

Benjamin onderzoekt graag nieuwe manieren om koormuziek voor het voetlicht te brengen. Hij ensceneerde samen met Tom Guthrie Bachs Matthäus Passion, die uitgevoerd werd in Human Requiem van het Rundfunkchor Berlin, en droeg bij aan de ontwikkeling van Robert Wilsons grensverleggende enscenering van de motetten van Bach. Voor het Groot Omroepkoor creëerde hij het multidisciplinaire format The Living Room. De eerste editie hiervan, in 2021, met een geritualiseerde enscenering van de koorwerken van Igor Stravinsky, werd lovend ontvangen.

Benjamin Goodson werd geboren in Hertfordshire (Verenigd Koninkrijk) en studeerde muziek aan Hertford College. Hij studeerde directie bij Sir Colin Davis, Paul Spicer, Peter Stark en Ulrich Windfuhr. Drie jaar na zijn afstuderen kreeg hij een aanstelling als Director of Music aan Somerville College, waarmee hij de jongste Director of Music aan de universiteit van Oxford werd. Aan het Conservatorium van Amsterdam is hij vaste gastdocent koordirectie. 

Website Benjamin Goodson

Delen