Bart van Lier

Bart van Lier (Haarlem, 1950) is eerste trombonist in het Metropole Orkest. In 1968 begon hij met zijn freelance werkzaamheden voor radio, televisie en de platenindustrie. Hij maakte deel uit van diverse orkesten en ensembles, waaronder het Varadansorkest, het Tony Nolte tv-orkest, de Slide Hampton 4-trombonegroep en de Ramblers.

Sinds 1992 is Bart werkzaam bij het Metropole Orkest. Daarnaast maakt hij deel uit van Peter Herbolzheimers Rhythm en Combination and Brass. Verder treedt hij op met jazzgroepen als Bart’s Bones, Nueva Manteca, Trio Bart van Lier en het Bart van Lier Ilja Reyngoud Quintet.

Naast zijn uitvoerende werkzaamheden is Bart al lange tijd docent. Zo doceerde hij aan de Folkwang Hochschule in Essen, Duitsland, aan de conservatoria van Den Haag en Hilversum, en is hij gastdocent aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook gaf hij workshops in binnen- en buitenland.

Als solist is Bart te beluisteren op de cd’s Akili, First Brass, Bart’s Bones, Twilight, Memories of the Future en Live at the Tor. Bart is de auteur van het in 1994 uitgekomen boek Coordination Training Program for Trombone Playing, dat in  vijf talen werd vertaald. Sinds 1994 is het trombonemodel 'Bart van Lier' verkrijgbaar, dat gebouwd wordt door de firma Kühnl & Hoyer.

Delen