Bart de Kater

Bart de Kater (1986) studeerde klarinet bij Herman Braune, Harmen de Boer en Arno Piters aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij zowel zijn bachelor- als zijn masterdiploma cum laude behaalde. 

Tijdens zijn studie richtte hij het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet op, waarmee hij optrad in onder andere het Muziekgebouw aan ’t IJ en het Concertgebouw Amsterdam. Ook maakte hij met het NAKK succesvolle toernees naar Bulgarije, Portugal en Brazilië. Daarnaast is hij lid van het Nederlands Blazers Ensemble, waarmee hij door Jordanië, Israël ,Turkije, Polen en China toerde. Hij speelt regelmatig bij het Radio Filharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, Ensemble LUDWIG en het Koninklijk Concertgebouworkest en werkte mee aan de jubileum-cd CalefaXL van het Calefax Rietkwintet. Ook maakt hij deel uit van het nieuwe muzikale initiatief Splendor Amsterdam.

Als musicus slaat Bart graag een brug naar muziektheater. Hij werkte samen met  theatergezelschappen als het Speeltheater Holland, de Toneelmakerij, Ulrike Quade Company en de Nationale Opera. Ook begeeft hij zich graag op het vlak van de folkloremuziek en bespeelt hij de kaval en de gaida, een Bulgaarse traditionele herdersfluit en doedelzak.

Sinds 2017 is Bart werkzaam als docent aan de jong talent-afdelingen van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam. Sinds 2020 is hij ook als hoofdvakdocent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Bart speelt op een Schwenk und Seggelke-klarinet en -bassethoorn die hij met behulp van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds, Stichting Eigen Muziekinstrument en het Prins Bernhard Cultuurfonds kon aanschaffen.

Delen