Arno Bornkamp

Arno Bornkamp (1959) is het voorbeeld van de moderne virtuoos die zich even goed thuis voelt in het traditionele als in het hedendaagse repertoire. Hij laat zich omschrijven als een lyricus met veel gevoel voor performance.

Arno Bornkamp studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Ed Bogaard en sloot in 1986 deze opleiding af met de hoogst mogelijke onderscheiding. Hij won vele prijzen, waaronder de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw en de Nederlandse Muziekprijs, die hem in staat stelden verder te studeren bij Daniel Deffayet en Jean-Marie Londeix in Frankrijk, bij Ryo Noda in Japan en bij Luciano Berio en Karlheinz Stockhausen.

Sinds zijn solodebuut in Rome in 1982 met het Concertino da camera van Jacques Ibert speelde hij meer dan tweehonderd concerten met orkesten over de hele wereld, waarbij hij de belangrijkste werken uit het saxofoonrepertoire uitvoerde, alsmede nieuwe aan hem opgedragen saxofoonconcerten zoals het Tallahatchie Concerto van Jacob TV. In 2009 voegde Bornkamp drie nieuwe saxofoonconcerten toe aan zijn repertoire: Trois danses (oorspr. voor hobo) van Frank Martin en de saxofoonconcerten van Joey Roukens en Carlos Michans. Arno Bornkamp geldt als een belangrijk pleitbezorger van nieuwe muziek voor saxofoon. Hij werkt nauw samen met componisten als Martijn Padding, Christian Lauba, Peter van Onna, Otto Ketting, Louis Andriessen, Jacob ter Veldhuis, Wijnand van Klaveren, Perry Goldstein en vele anderen.

Naast zijn solo-carrière is Arno Bornkamp een fervent beoefenaar van kamermuziek. Meer dan vijfendertig jaar maakte hij deel uit van het Aurelia Saxofoonkwartet en zijn duo met pianist Ivo Janssen bestaat al bijna even lang. Hij heeft ook zeven jaar deel uitgemaakt van het Clazz Ensemble, dat opereert op het snijvlak van klassieke muziek en jazz. Hij gaf concerten en masterclasses en was te gast op festivals in vele landen van Europa, de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Amerika. De vele cd’s die hij sinds 1990 heeft gemaakt hebben nationaal en internationaal veel lof geoogst.

In 2014 nam Arno Bornkamp het initiatief tot het Festival SAX14, een groot vierdaags festival gewijd aan de saxofoon ter gelegenheid van het tweehonderdste geboortejaar van Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon.

Arno Bornkamp is een gerenommeerd docent: hij leidt de klas voor klassieke saxofoon aan het Conservatorium van Amsterdam. In de zomer geeft hij masterclasses in het buitenland.

Delen