Arno Bornkamp

Klassiek saxofonist Arno Bornkamp neemt een unieke plaats in in zowel de saxofoon- als de klassieke muziekwereld. In zijn bijna veertig jaar omspannende carrière heeft hij de muziekwereld keer op keer verrast met zijn energieke en stijlvolle interpretaties, waarin hij zich ontpopt als een gepassioneerde verhalenverteller op zijn instrument. 

Arno Bornkamps stijl wortelt stevig in de 20e-eeuwse Franse traditie: zijn belangrijkste docenten waren, naast Ed Bogaard, de legendarische Franse saxofonisten Daniël Deffayet en Jean-Marie Londeix. Daarnaast was het Nederlandse muziekklimaat van de jaren tachtig van de 20e eeuw een grote invloed, een periode waarin tradities en dogma’s op de schop gingen en klassieke muziek een groot publiek bereikte. Samen met Johan van der Linden, André Arends en Willem van Merwijk richtte hij in 1982 het baanbrekende, wereldberoemde Aurelia Saxophone Quartet op, dat tot 2017 actief was. Daarmee maakte hij strijkkwartetliteratuur, zoals werken van  Debussy en Ravel, toegankelijk voor saxofoonkwartet. De muzikale erfenis van het kwartet, met later als leden Niels Bijl, Femke IJlstra en Juan Manuel Dominguez, is nog steeds een bron van inspiratie voor jonge kwartetten. 

Ook heeft Bornkamp lang een duo gevormd met pianist Ivo Janssen, met wie hij vele toonaangevende opnamen van nieuw repertoire en arrangementen heeft opgenomen. Tegenwoordig is Bornkamp actief in het Voyager Trio met celliste Pamela Smits en pianist Tobias Borsboom, het Duo Calvadoré met pianist Jan Lust en het Pannonica Saxophone Quartet, dat zich specialiseert in Argentijnse tango. 

Als solist heeft Arno Bornkamp over de hele wereld opgetreden. Zijn repertoire reikt van het standaard saxofoonrepertoire tot nieuwe, vaak in opdracht gecomponeerde concerten, zoals het Tallahatchie Concerto van Jacob ter Veldhuis. Ook gaf hij in 2018 de première van Leyendas van Guillermo Lago (pseudoniem van Willem van Merwijk), dat enthousiast werd ontvangen door het publiek op het XVIII World Saxophone Congress in Zagreb. Bornkamp heeft een collectie historische saxofoons, waarmee hij ouder repertoire uitvoert, zowel in solo-projecten als met het orkest Anima Eterna. Hij heeft echter een bijzondere voorliefde voor nieuwe muziek: als solist en kamermusicus heeft hij meer dan 150 werken in première gebracht. Hij heeft langdurige en productieve samenwerkingsverbanden opgebouwd met componisten Ryo Noda, Christian Lauba, Guillermo Lago, Santiago Baez en Jacob ter Veldhuis, van wie hij regelmatig werk uitvoert. 

Naast zijn activiteiten als solist en emsemblemusicus is hij al vijfentwintig jaar actief als remplaçant bij orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Residentie Orkest, Holland Symfonia en diverse radio-orkesten, onder leiding van dirigenten als Carlo-Maria Giulini, Ricardo Chailly, Mariss Jansons, Daniele Gatti, Mstislav Rostropovitsj, Heinz Holliger en Bernard Haitink. 

Arno Bornkamp leidt al jaren de saxofoonklas aan het Conservatorium van Amsterdam en geeft masterclasses over de hele wereld. 

Delen