Aisling Casey

Aisling Casey (Cork, Ierland) is aanvoerder hobo bij het Radio Filharmonisch Orkest. Eerder was ze aanvoerder hobo bij de Radio Kamer Filharmonie, tot het orkest in 2013 werd opgeheven. Ook was ze assistent-aanvoerder bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Daarnaast was ze gast-aanvoerder bij verschillende orkesten, zoals het BBC Symphony Orchestra, de Academy of St.Martin in the Fields en het Koninklijk Concertgebouworkest. 

Kort nadat ze zich in Amsterdam had gevestigd, won Aisling de eerste prijs op de Isle of Wight International Oboe Competition (tegenwoordig de Barbirolli Competition). Dat leidde tot een aantal belangrijke optredens, waaronder haar debuut in de Purcell Room in Londen. Ze heeft opgetreden met vele beroemde musici en orkesten, zoals violist Nigel Kennedy, met wie ze het Concert voor viool en hobo van Bach opnam voor EMI Classics. 

Aisling is een van de oprichters van Splendor, een met prijzen bekroond centrum voor muziek van alle genres in het centrum van Amsterdam. Ook is ze mede-oprichter van het met een Grammy bekroonde collectief LUDWIG, dat zich niet alleen richt op de uitvoering van nieuwe muziek, maar ook op de rol van muziek in de samenleving. Om de hobo te promoten in Nederland richtte ze het Hoboplatform op, waarvan ze de voorzitter is. Uit wetenschappelijke interesse volgde ze een opleiding tot docent Body Mapping, een vakgebied dat, gebaseerd op inzichten uit anatomie, neurowetenschap en somatiek, musici helpt gezonde bewegingskeuzes te maken die de artistieke vrijheid bij het musiceren bevorderen. 

Aisling studeerde muziek en psychologie aan University College Cork, waarna ze haar hobostudie voortzette in de beroemde klas van  Klaus Becker aan de Hochschule für Musik in Hannover.

Delen