Jurre Haanstra

Jurre Haanstra studeerde compositie aan het Rotterdams Conservatorium bij Theo Loevendie en orkestdirectie bij Jan Stulen en André Presser. Als componist heeft hij veel muziek voor film en televisie geschreven, waaronder succesvolle Nederlandse tv-series zoals De brug, Wij Alexander, Het verdriet van België, Claude Goretta's film naar de trilogie van Hugo Claus, en Baantjer, waarin Toots Thielemans als gastsolist optrad. Daarnaast schreef hij muziek voor de films Een pak slaag, met gastsolist Stan Getz, de thriller Claim, met Billy Zane en Louise Lombard in de hoofdrollen, en Crusade in Jeans, met Emily Watson, Stephanie Leonidas en Johnny Flynn. Ook schreef hij de muziek voor de laatste tien films van zijn vader, Oscarwinnaar Bert Haanstra, en componeerde en arrangeerde hij de cd Forest Eyes, met solist Stan Getz. 

Als arrangeur en dirigent heeft Jurre Haanstra gewerkt aan producties en concerten met artiesten als Oleta Adams, Jamie Cullum, Georgie Fame, Michael Franks, Benny Golson, Johnny Griffin, Roy Hargrove, Elton John, Ivan Lins, Michel Petrucciani, Clark Terry en Toots Thielemans. Hij dirigeerde en maakte opnamen met het Metropole Orkest, het Radio Symfonie Orkest, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, het Residentie Orkest, de City of Prague Philharmonic en het Bulgarian Symphony Orchestra.

Jurre Haanstra won een Edison in 1981, een Musical Award in 1989 en de Gouden Harp in 1995. Sinds 2008 is hij artistiek leider van de masteropleiding Composing for Film, opgezet door het Conservatorium van Amsterdam in samenwerking met de Nederlandse Filmacademie.

Delen