Juan Martinez

Baritonsaxofonist Juan Martinez (1965) studeerde bij Albert Beltman, Toon Roos en Tim Armacost. Hij was laureaat van de eerste editie van de Dutch Jazz Competition. Hij begon zijn professionele carrière bij de groep Saxion V en algauw werd hij door Henk Meutgeert uitgenodigd om lid te worden van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Als sideman speelde Juan en maakte hij opnamen met toonaangevende bands in de Nederlandse jazzscene, zoals het Metropole Orchestra, het Cees Slinger Octet, de New Cool Collective Bigband, de David Kweksilber Bigband, het Beets Brothers Octet, het Berend van den Berg Octet, Tetzepi en de Contraband.

Juan was co-leader van het Juan Martinez/Nils van Haften Quintet, dat met Misha Mengelberg en John Engels optrad in een project rond Herbie Nichols. Ook is hij co-leader van Los Hermanos Martinez en Los Hermanos Martinez y Morelo, samen met Miguel Martinez en Eric Vaarzon Morel.

Juan werkte twaalf jaar als hoofdprogrammeur bij Jazzpodium DJS en was artistiek leider van een jazz- en wereldmuziekfestival in Dordrecht. In 2008 werd hij artistiek leider van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, in samenwerking met Henk Meutgeert. In deze periode maakte het orkest uitgebreide toernees naar landen als Japan, China, Indonesië en Zuid-Amerika, en trad het op met vele grote internationale jazzartiesten, zoals Benny Golson, Jimmy Heath, Chris Potter, Lee Konitz, Tom Harrell, Christian Scott, Roy Hargrove, Dr. Lonnie Smith, Georgie Fame, Kurt Elling, Jose James, Roberta Gambarini, Madeline Bell en Patti Austin.

Delen