Joost Lijbaart

Joost Lijbaart (Amsterdam 1967) studeerde aan het Hilversums Conservatorium bij Cees Kranenburg, Marcel Serierse Ali Un D’Aye Rose en Victor Oskam en behaalde in 1991 zijn diploma cum laude. Sindsdien heeft hij getourd in meer dan negentig landen over de hele wereld en opgetreden op vele grote jazzfestivals. Op het North Sea Jazz Festival ontving hij in 2003 uit handen van Elvin Jones de solistenprijs van de Dutch Jazz Competition.

Joost Lijbaart is een veelzijdig musicus met een brede interesse die loopt van jazz uit de jaren vijftig en zestig, pop en rock tot de muzikale tradities van West-Afrika, Noord-India en het Midden-Oosten. Als lid van het Yuri Honing Trio heeft hij inmiddels vijf cd’s uitgebracht.
Naast zijn werk als sideman richt Joost zich ook op eigen projecten, zoals zijn kwartet Group of Friends, zijn duo met pianist Wolfert Brederode, de groep Batik en zijn onlangs opgerichte improvisatietrio met vocaliste Sanne Rambags en gitarist Bram Stadhouders. Ook speelt hij regelmatig klassieke percussiemuziek van componisten als Iannis Xenakis, John Cage en Steve Reich en heeft hij met Theo Loevendie en Louis Andriessen samengewerkt aan verschillende projecten. In 2016 rad hij op als solist met het Nieuw Ensemble in het Muziekgebouw. Ook werkt hij samen met artiesten uit andere disciplines, zoals danseres/choreografe Anouk van Dijk, danseres/choreografe Lonneke of Leth en schrijver PF Thomese.

Joost is tevens een ervaren docent die regelmatig lezingen en masterclasses geeft aan conservatoria over de hele wereld. 

Delen