Jilt Jansma

Jilt Jansma studeerde trombone (jazz én klassiek), tenortuba en schoolmuziek aan het conservatorium in Zwolle. Hij vervolgde zijn studie klassiek trombone bij George Wiegel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en bij Michel Becquet (Parijs/Lyon), Joseph Alessi (New York) en Christian Lindberg (Stockholm).

Vanaf 1984 was hij lid van The Skymasters. In die periode begeleidde hij vele internationale jazzartiesten, zoals Clark Terry, Sarah Vaughn, Dizzy Gillespie, Chick Corea, Herbie Hancock, Monty Alexander en Georgie Fame. Ook werkte hij vijf keer mee aan de oudejaarsavondshow van cabaretier Seth Gaaikema. In 1991 werd hij eerste trombonist in het Nederlands Balletorkest en vanaf 1992 bekleedt hij deze functie bij Het Gelders Orkest. Met diverse jazzensembles maakte hij toernees in het buitenland.

Hij is docent aan de conservatoria van Amsterdam, Groningen en ArtEZ. Als gastdocent gaf hij masterclasses aan  de conservatoria van o.a. Riga, Lyon, Gotenburg, Dresden, Manchester, Helsinki en Kopenhagen. Op het gebied van educatie heeft hij meegewerkt aan ongeveer zestig muziekboeken en is hij co-auteur van de succesvolle beginnersmethode voor blaasinstrumenten: Horen, Lezen & Spelen. Deze vernieuwende methode met het luisteren als vertrekpunt is inmiddels ook vertaald in het Engels, Frans, Duits en Spaans.

Delen