Jasper Blom

Tenor- en sopraansaxofonist Jasper Blom (1965)is een van de meest veelzijdige musici in de Benelux. Hij studeerde bij onder anderen Dave Liebman, Bob Brookmeyer, Herb Geller en Joe Lovano en heeft opgetreden met Lee Konitz, Chet Baker, Nat Adderley, Bob Brookmeyer, George Duke, Randy Crawford, David Liebman, Conrad Herwig en vele andere internationaal beroemde musici. Hij heeft tweemaal de European Jazz Award gewonnen en hij heeft gespeeld op belangrijke jazzfestivals in Europa, Azië, het Caribisch gebied en Canada en in clubs door heel Europa en de Verenigde Staten.

Hij kreeg compositieopdrachten van het North Sea Jazz Festival en het Jazz International Rotterdam Festival. Als bandleider heeft hij vijf cd's opgenoment met werk dat varieert van energieke hardbop tot vrijpe open geïmproviseerde muziek. Hij is actief als musicus en componist in zowel hedendaagse gecomponeerde muziek als jazz.

Jasper Blom leidt het Jasper Blom Quartet met gitarist Jesse van Ruller, winnaar van de Monk Award. Het repertoire combineert akoestische jazz met electronica. Het kwartet heeft drie cd's met eigen muziek uitgebracht. Hij werkt veelvuldig samen met pianist Harmen Fraanje in doverse bezettingen en met Arnold Dooyeweerd en Flin van Hemmen speelt hij vrije improvisatie. Samen met de uit New York afkomstige David Berkman leidt hij het kwartet Dialect, dat heeft opgetreden met artiesten als Tom Rainey, Matt Wilson en Ed Schuller.

Hij is lid van het Stefan LievestroSextet, het internationale houtblazersoctet van de Duitse componist/arrangeur Florian Ross, het sextet van de Nederlandse drumveteraan Pierre Courbois, de David Kweksilber BigBand, Corrie van Binsbergens Grote Brokken, de band Tripod met Francien van Tuinen en vele andere bands en wordt regelmatig uitgenodigd door Nederlandse top-ensembles, zoals het Metropole Orkest en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Zie ook Jasper Bloms online cursus op CvA Online

Delen