Ilja Reijngoud

Ilja Reijngoud (Leiden, 1972) studeerde in 1996 cum laude af aan het Hilversums Conservatorium. In 1997 behaalde hij als tweede Nederlandse student de Amerikaanse Master of Music Degree. Hij is winnaar van de prestigieuze Amerikaanse Thelonious Monk BMI Composition Award, een Edison, de Deloitte Stimulus Award, de Singer Laren Jazz Award en de VPRO/Middelsee Jazz Award. 

Ilja Reijngoud leidt zijn eigen bands, waarmee hij prijswinnende albums opnam, zoals The Shakespeare Album, Around The World and the Jay & Kai tribute band. Daarnaast speelt hij in het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, The Houdini’s, The Cubop City Big Band, Lucas van Merwijk Music Machine, het Jasper van ‘t Hof Quartet, Gino Vannelli’s Dutch Beat Band en The Dutch Jazz Orchestra. Met Simon Richter, Teus Nobel en  Bart van Lier formeerde hij verschillende kleine combo’s. Ook trad hij meerdere malen op als solist bij het Metropole Orkest.
Hij heeft samengewerkt met artiesten als Tom Harrell, Ivan Lins, James Morrison, Jim Beard, John Scofield, Pat Metheny, Bill Dobbins, Toots Thielemans, Kenny Werner, Ed Neumeister, Vince Mendoza, Lester Bowie, Bill Holman en Dori Caymmi. Hij heeft meer dan honderd cd’s en vijftien dvd’s opgenomen.

Ook is Ilja actief als componist en arrangeur, met een zeer gevarieerd portfolio aan opdrachtgevers, waaronder de WDR Big Band, de HR Big Band, de orkesten van de Koninklijke Marine en de Koninklijke Luchtmacht, het Metropole Orkest en de Cubop City BigBand. Solisten als Branford Marsalis, All Jarreau, Randy Brecker, Toots Thielemans, Jörgen van Rijen, Branimir Slokar en Ben van Dijk hebben zijn muziek uitgevoerd. Enkele van zijn composities en arrangementen zijn verschenen bij Warwick Music, Engeland.

Ilja Reijngoud is verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam als hoofdvakdocent trombone. Per september 2019 wordt hij dirigent van de CvA Big Band. Daarnaast geeft hij clinics over de hele wereld (Los Angeles, Shanghai, Stockholm, New Orleans, Barcelona, Cyprus, Tokio en Osaka). 

Delen