Harmen Fraanje

Volgens het North Sea Jazz Festival kan Harmen Fraanje gerekend worden tot de meest prominente jazzpianisten in Nederland. In nog geen tien jaar heeft hij een indrukwekkende muzikale carrière opgebouwd, waarvan het einde nog lang niet in zicht is. Fraanjes muziek is zeer gelaagd. Hij heeft talrijke samenwerkingsverbanden op zijn naam staan en weet steeds weer te verrassen met een muzikale kaleidoscoop van jazz, klassieke en wereldmuziek.

Het is dan ook niet verrassend dat zijn naam verbonden is aan een aantal trendsettende groepen, zoals die van Eric Vloeimans of de Amerikaanse saxofonist Michael Moore. Fraanjes meest recente project is het Avalonia Trio, waarmee hij het album Avalonia heeft uitgebracht. De website AllAboutJazz koos een optreden van dit trio als een van de beste concerten van 2010, waarbij het in één adem werd genoemd met grootmeesters als John Scofield, Brad Mehldau en Bill Frisell.

Harmen heeft opgetreden en opnamen gemaakt met namen als Mark Turner, Magic Malik, Kenny Wheeler, Ali Jackson, Philip Catherine, Nelson Veras, Tony Malaby, Elvin Jones, Michael Moore, Hein van de Geyn, het Metropole Orkest, Zapp String Quartet, Cristina Branco, Reggie Washington, John Ruocco, Han Bennink, Anton Goudsmit, Ernst Reijseger, Bert Joris, Jimmy Haslip, John Engels, Dutch Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Toots Thielemans, Michael Vatcher, Charlie Dee, Dick Oats, Igor Roma en John Riley.

Delen