Harmen Fraanje

De Nederlandse pianist en componist Harmen Fraanje speelt in uiteenlopende projecten, zoals solo-piano, trio Reijseger Fraanje Sylla, een kwartet met de Franse musici Magic Malik, Brice Soniano en Toma Gouband, een duo met de Noorse trompettist Arve Henriksen, een trio met de Finse musici Aino Peltomaa (vocals) en Mikko Perkola (viola da gamba) en een duo met de Nederlandse gitarist Anton Goudsmit. Deze groepen spelen voornamelijk eigen werk met veel ruimte voor improvisatie. Daarnaast is Harmen actief als sideman in onder andere het Noorse Mats Eilertsen Trio en het Michael Moore Fragile Quartet. Met deze projecten treedt hij op op festivals en concertpodia over de hele wereld. 

Harmen werkte onder meer samen met artiesten als Ambrose Akinmusire, Mark Turner, Kenny Wheeler, Arve Henriksen, Thomas Morgan, Tony Malaby, Han Bennink, Ernst Reijseger, Trygve Seim, Magic Malik, Nelson Veras, Theo Bleckmann, Ben Monder, Eric Vloeimans, Enrico Rava, Werner Herzog, Trio Mediaeval, Hein van de Geyn, Perico Sambeat, Igor Roma, Louis Moholo, Ferenc Kovács, Rudi Mahall en Cristina Branco. De albums waaraan hj heeft meegewerkt, zijn uitgebracht bij gerenommeerde labels als ECM, Winter & Winter, Outhere Music, Hubro Music en Challenge Jazz.

Harmen is als coördinator van de vakgroep piano en hoofdvakdocent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en wordt regelmatig uitgenodigd om workshops en masterclasses te geven op andere conservatoria in Europa.

Volgens de internationaal toonaangevende website AllAboutJazz is Harmen Fraanje ‘een van de meest indrukwekkende jonge Europese pianisten van het afgelopen decennium.’

Delen