Ernst Glerum

Ernst Glerum (Deventer, 1955) studeerde contrabas aan het Sweelinck Conservatorium bij Henk Guldemond (Concertgebouworkest). Hij speelde in die tijd bij het ASKO Ensemble, met werken van Xenakis, Elliot Carter, Oestvolskaja, en tal van improviserende muziekgezelschappen, waaronder die van J.C. Tans, Amsterdam String Trio, Sean Bergin, Nedly Elstak, Hans Dulfer, Theo Loevendie en Curtis Clark. Ook speelde hij - vaak met Han Bennink - concerten met onder anderen Art Hodes, Teddy Edwards, Bud Shank, Benny Maupin, Jaki Byard, Jimmy Knepper, Bud Shank, Steve Lacy, Uri Caine, Don Byron, Henry Threadgill, Jamaladeen Tacuma,  Butch Morris, Dave Douglas, John Zorn en George Lewis.

In de jaren negentig werd hij lid van het ICP (Instant Composers Pool Orchestra van Misha Mengelberg en Han Bennink) en maakte hij deel uit van de groepen van pianist Guus Janssen, saxofonist Paul Termos, pianist Michiel Borstlap, Available Jelly en anderen. Daarnaast speelt hij regelmatig in projecten van Benjamin Herman, Ruben Hein, Fabrizio Puglisi en Paul van Kemenade met zijn International Quintet met Frank Mobus en Ray Anderson. Ook nam hij deel aan het debuutconcert van De Nieuwe Philharmonie Utrecht o.l.v. Johannes Leertouwer.
In 2004 startte hij het onafhankelijke label Favorite Records, waarmee hij diverse eigen projecten op cd en dvd uitbracht. Zo maakte hij cd's met zijn trio Glerum Omnibus en het solo-programma Glerum Ex Machina, met video en samples.

Ernst Glerum componeerde voor J.C.Tans & The Rockets, Amsterdam String Trio, Ebony String Quartet en voor eigen projecten zoals Glerum Omnibus. Voor het NOS/Meervaart Jazz Festival 1987 schreef hij in opdracht 'Seven New Klookabilities'. Hij schreef muziek voor een aantal film- en tv-producties, waaronder 'Lagonda' van Robin van Erven Dorens en 'Stad Aan De Haven' van Annegien Haselager en Niki Boomkens.

De cd 'Monk' van het trio Bennink/Borstlap/Glerum won in 2009 de Edison Prijs. In datzelfde jaar ontving Glerum de belangrijkste Nederlandse jazzprijs, de VPRO/Boy Edgar Prijs. Het 48-Hour Film Festival 2007 eerde hem met de eerste prijs voor de muziek bij de film Souvenir van Henk Haselager.

Ernst Glerum is docent contrabas aan het Conservatorium van Amsterdam en geeft workshops in binnen- en buitenland.

Delen